Presedintia Consiliului Ue

Preşedinţia română a Consiliului UE şi Parlamentul au ajuns la un acord politic privind normele de transparenţă în finanţe

post-img

Preşedinţia română a Consiliului UE şi Parlamentul European au ajuns joi la un acord preliminar privind o propunere care introduce obligaţii în materie de transparenţă cu privire la modul în care societăţile financiare integrează factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă în deciziile lor de investiţii, conform unui comunicat al Consiliului.

"În urma acordului provizoriu, la care s-a ajuns săptămâna trecută, de a crea o nouă categorie de indici de referinţă pentru activităţile cu impact pozitiv în ceea ce priveşte emisiile de carbon, UE îşi completează setul de norme pentru a încuraja investitorii să fie mai conştienţi de impactul activităţii lor economice asupra mediului", se menţionează în comunicat.

"Redirecţionarea fondurilor către proiecte mai verzi, mai curate şi mai sustenabile necesită o mai bună conştientizare de către toţi participanţii la piaţă a impactului pe termen lung al deciziilor lor de investiţii. Pentru a realiza acest lucru, UE instituie astăzi un cadru în materie de transparenţă pentru a se asigura că investitorii sunt bine informaţi cu privire la impactul social şi de mediu al investiţiilor lor", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor din România.

Conform comunicatului, investitorii instituţionali, cum ar fi administratorii de active sau societăţile de asigurare, primesc din partea clienţilor şi a beneficiarilor lor mandatul de a lua decizii de investiţii în numele acestora.

Deşi aceste societăţi trebuie să respecte cerinţe juridice stricte pentru a se asigura că acţionează în acord deplin cu interesele clienţilor lor, nu au fost încă definite normele privind sarcinile şi informaţiile cu privire la impactul social şi de mediu al deciziilor lor de investiţii.

Textul convenit astăzi stabileşte o abordare armonizată la nivelul UE cu privire la integrarea în procedurile investitorilor instituţionali a riscurilor şi a oportunităţilor în materie de sustenabilitate.

Acesta le impune să comunice: procedurile lor în vigoare pentru integrarea riscurilor sociale şi de mediu în procesul lor de investiţii şi de consiliere; măsura în care riscurile respective ar putea avea un impact asupra profitabilităţii investiţiei; atunci când investitorii instituţionali afirmă că urmăresc o strategie de investiţii "verzi", informaţii privind modul în care această strategie este pusă în aplicare şi privind sustenabilitatea sau impactul asupra climei al produselor şi portofoliilor lor.

Regulamentul propus ar trebui, în practică, să limiteze eventuala "dezinformare ecologică", şi anume riscul ca produsele şi serviciile care sunt comercializate drept sustenabile sau ecologice să nu îndeplinească în realitate obiectivele pretinse privind sustenabilitatea/clima.

Acordul politic va fi transmis acum ambasadorilor la UE spre aprobare. Apoi va fi revizuit de experţii jurişti-lingvişti. Parlamentul şi Consiliul vor fi invitate să adopte în primă lectură regulamentul propus.