Presedintia Consiliului Ue

Parteneriatul Estic este, în opinia României, una dintre cele mai importante politici la nivelul UE

post-img

Parteneriatul Estic este, în opinia României, una dintre cele mai importante politici la nivelul Uniunii Europene şi am dorit să dăm un semnal foarte clar legat de necesitatea adoptării unui document care să ofere atât posibilitatea de a evalua ce s-a întâmplat, cât şi o perspectivă pentru viitoarea Comisie Europeană, a declarat luni ministrul român al afacerilor externe Teodor Meleşcanu, după încheierea reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg.

''Nu vă ascund că am spus, de la bun început, că una dintre priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE este organizarea unui eveniment pe tema Parteneriatului Estic. Din acest punct de vedere, am arătat că din păcate lucrurile nu merg foarte bine şi mai avem mai puţin de o lună până la acest summit pe Parteneriatul Estic şi suntem puţin în urmă. Principala noastră preocupare este să adoptăm, cu această ocazie, o declaraţie care să ţină cont de ce s-a realizat în timpul Parteneriatului Estic în aceşti zece ani de când funcţionează'', a spus oficialul român.

Potrivit acestuia, Preşedinţia română a Consiliului UE are în vedere şi analizarea măsurilor şi a proiectelor concrete până în anul 2020, dar în special începerea unui proces de reflecţie în legătură cu ce se va întâmpla după 2020 cu Parteneriatul Estic.

Parteneriatul Estic a fost lansat în 2009 cu obiectivul de a consolida asocierea politică şi integrarea economică a şase ţări partenere din Europa de Est şi Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus - care au acorduri de parteneriat cu Uniunea Europeană, şi Georgia, Republica Moldova şi Ucraina - care au încheiat deja acorduri de asociere.

O altă temă discutată luni de miniştrii participanţi la CAE a fost situaţia din Afganistan, la nivelul UE dorindu-se o implicare sporită în găsirea unei soluţii politice. ''Am afirmat foarte clar că pentru noi, de fapt, iniţiativa cea mai importantă o reprezintă decizia SUA de a se implica în negocierile cu talibanii şi cu autorităţile de la Kabul şi propunerea noastră a fost ca şi Uniunea Europeană să fie mai activă şi ea şi pe problemele politice'', a explicat Teodor Meleşcanu.

Discuţia despre Afganistan s-a concentrat pe evoluţiile recente din cadrul negocierilor de pace şi pe eforturile de a găsi o soluţie politică durabilă şi negociată în ceea ce priveşte conflictul. Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate al Uniunii Europene a făcut o prezentare a rezultatelor vizitei sale în Afganistan din 26 martie.

''Am spus foarte direct că nu ni se pare normal ca în Afganistan să facem o legătură între plecarea trupelor din misiunea Resolute Support şi alegerile care se fac sau negocierile care au loc. Am spus foarte clar că, aşa cum am venit împreună în Afganistan, tot aşa trebuie să-l şi părăsim, iar România este una dintre ţările care s-a implicat foarte mult, cu costuri inclusiv de vieţi omeneşti'', a adăugat şeful diplomaţiei române la finalul reuniunii CAE de la Luxemburg.