Presedintia Consiliului Ue

Administraţia americană îşi exprimă deplina disponibilitate de a colabora îndeaproape cu preşedinţia română a Consiliului UE

post-img

Ambasada României în SUA a celebrat preluarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene printr-o recepţie oficială organizată joi, reprezentantul Departamentului de Stat prezent la eveniment exprimând deplina disponibilitate a administraţiei de la Washington de a colabora îndeaproape cu preşedinţia română a Consiliului UE pe teme importante de interes reciproc, informează un comunicat transmis AGERPRES.

La eveniment au luat parte numeroşi reprezentanţi de nivel înalt ai administraţiei SUA (Casa Albă, Congres, Departamentul de Stat, Departamentul Apărării, Departamentul Energiei, Departamentul Comerţului), ambasadori şi membri ai corpului diplomatic din Washington, membri ai mediului academic, precum şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Statele Unite.

Printre invitaţi s-a numărat şi Andrei Iancu, subsecretar al Comerţului în cadrul administraţiei americane.

În deschiderea evenimentului, ambasadorul României în SUA, George Maior, a subliniat valenţele istorice, atât pentru România, cât şi pentru proiectul european în ansamblul său, ale asumării preşedinţiei Consiliului UE, se arată în comunicatul Ambasadei Românei la Washington.

El a evidenţiat rolul central al principiului coeziunii în structurarea programului de lucru al preşedinţiei române a Consiliului şi reflectarea acestui principiu în direcţiile prioritare de acţiune ale României în exercitarea mandatului său.

Ambasadorul George Maior a accentuat de asemenea importanţa deosebită acordată de preşedinţia română a Consiliului UE consolidării şi dezvoltării parteneriatului transatlantic. 'Relaţia SUA-UE reprezintă un pilon esenţial al viitorului Europei şi al întregului sistem internaţional', a arătat oficialul român.

În context a atras atenţia că data recepţiei este una cu o semnificaţie aparte pentru România, fiind aniversaţi 160 de ani de la Unirea din 1859, primul pas important către formarea statului român modern, eveniment istoric realizat pe baza principiilor democratice europene, mai precizează comunicatul.

În alocuţiunea sa, Elisabeth Millard, adjunct principal al asistentului secretarului de stat al SUA, a adresat felicitări României, atât pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE, cât şi pentru aniversarea Unirii din 1859. Oficialul american a transmis un mesaj puternic de susţinere al administraţiei de la Washington, apreciind că România este un partener apropiat, de
încredere, pe care SUA s-au putut bizui inclusiv în cele mai dificile situaţii.

De asemenea, reprezentantul Departamentului de Stat a exprimat recunoştinţa SUA pentru contribuţia adusă de militarii români în multiplele misiuni internaţionale în care aceştia au luptat alături de trupele americane.

Elisabeth Millard a exprimat deplina disponibilitate a administraţiei de la Washington de a colabora îndeaproape cu preşedinţia română a Consiliului UE pe teme importante de interes reciproc, precum consolidarea parteneriatului UE-NATO sau securitatea energetică.

Şeful delegaţiei Uniunii Europene la Washington, ambasadorul David O'Sullivan, şi-a exprimat aprecierea pentru programul asumat de România şi încrederea că aceasta va exercita în cele mai bune condiţii primul său mandat în fruntea Consiliului UE. El a arătat că preşedinţia română a Consiliului UE beneficiază de întreg sprijinul şi cooperarea instituţiilor europene.