Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UPDATE. ULTIMA ORĂ. Guvernul Orban a trecut în Parlament cu 240 de voturi

Plenul Parlamentului s-a reunit şi a fost cvorum pentru şedinţă. Premierul desemnat, Ludovic Orban, a prezentat programul de guvernare. Au avut loc dezbateri, urmate de votul de încredere. Pentru ca executivul să fie învestit, este nevoie de minimum 233 de voturi favorabile. PSD a decis să boicoteze şedinţa.

ACTUALIZARE Sunt 240 de voturi pentru învestirea guvernului Orban.

ACTUALIZARE S-a încheiat votul. Sunt 240 de voturi exprimate.

ACTUALIZARE A început votul. Sunt 241 de parlamentari înregistraţi la începutul şedinţei. Se va vedea câţi vor vota la apelul nominal.  Cvorumul se verifică la vot.

ACTUALIZARE Ludovic Orban a revenit în finalul dezbaterilor cu răspunsuri la observaţiile făcute de cei care au urcat la tribună.

El a subliniat ca răspuns la ceea ce a spus Dan Barna că, în măsura în care va fi posibil să se facă alegeri anticipate, PNL le va susţine, dar cu condiţia unui pact politic.

ACTUALIZARE PMP va vota deschis, la vedere, pentru guvernul Ludovic Orban.

ACTUALIZARE Varujan Vosganian a subliniat că ALDE a solicitat 12 puncte, pe care premierul desemnat le-a acceptat. El aminteşte câteva investiţii necesare în infrastructură şi cere 4% din buget pentru proiectele publice.
ACTUALIZARE Premierul desemnat, Ludovic Orban, prezintă lista executivului şi programul de guvernare.

El le-a mulţumit parlamentarilor prezenţi în sală pentru participarea la procedură.

ACTUALIZARE S-a atins cvorumul de şedinţă. Alina Gorghiu a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa la vot 235 de parlamentari.

ACTUALIZARE Preşedintele de şedinţă cere verificarea modului în care funcţionează cartelele de vot, după ce s-a semnalat că mai mulţi parlamentari prezenţi au întâmpinat dificultăţi.

Cei ale căror aparate nu funcţionează vor vota prin ridicarea mâinii.

ACTUALIZARE Şedinţa de plen a început cu un moment de reculegere în memoria lui Sorin Frunzăverde.

ACTUALIZARE Deputatul Daniel Constantin a anunţat că 6, 7 sau 8 parlamentari din Pro România vor vota învestirea guvernului Orban. El a susţinut că Pro România a avut o şedinţă, însă nu s-a ajuns la niciun consens privind poziţia formaţiunii în plenul reunit, transmite Mediafax.

"Au existat mai mulţi colegi care au spus că e bine ca acest guvern să fie învestit. Aceste discuţii au avut loc până acum jumătate de oră. Din păcate, nu s-a ajuns la o concluzie, ca atare majoritatea din Pro România nu vor veni la vot, dar vor fi vreo 6-7 sau 8 colegi care vor vota învestirea", a spus deputatul Pro România.

ACTUALIZARE Vicepreşedintele Senatului, Alina Gorghiu, va conduce şedinţa plenului, în condiţiile în care preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu, vor absenta.

ACTUALIZARE Ludovic Orban a afirmat că între 237 şi 243 parlamentari vor vota învestirea guvernului. El a anunţat că doi parlamentari din partidele care au anunţat sprijinul executivului vor fi absenţi - un deputat ALDE şi un senator USR.

"Avem între 237 şi 243. Eu sunt încrezător că va exista o majoritate a parlamentarilor care vor pune interesul României pe primul loc şi vor renunţa la atitudinea de boicotare, care este total de neînţeles. Eu nu îmi aduc aminte ca în 30 de ani să existe o învestire a unui guvern la care să lipsească de la vot două grupuri parlamentare. (...) Avem semnalate două absenţe, dar sunt motivate, sunt doi colegi a căror stare de sămătate nu le permite să fie prezenţi, un senator USR şi un deputat ALDE”, a declarat Orban la finalul şedinţei PNL, citat de Mediafax.

 


ACTUALIZARE Viorica Dăncilă a declarat în debutul şedinţei de guvern că Ludovic Orban ar fi trebuit să vină cu alte propuneri în locul celor trei miniştri respinşi la audierile din comisii. Premierul demis a subliniat că, după ce au venit cu un program "improvizat", Ludovic Orban şi Klaus Iohannis insistă să instaleze o echipă "improvizată".

"Avem astăzi vot în plenul Parlamentului pentru guvernul propus de preşedintele Iohannis. Am văzut declaraţia domnului Orban, care sfidează nu numai cetăţenii acestei ţări, ci şi principiile de competenţă şi de integritate, pe care domnul Orban le invoca atunci când critica actualul guvern. (...) După ce ne-au prezentat un program de guvernare improvizat, fără vreo legătură cu priorităţile românilor, Klaus Iohannis şi PNL insistă să instaleze la Palatul Victoria această echipă improvizată. Orice argument politic aduşi de aceşti domni nu este decât o dovadă în plus a amatorismului cu care vor să guverneze România. Aşteptăm votul colegilor parlamentari cu încrederea că vor pune în prim plan soarta ţării şi a românilor", a declarat Viorica Dăncilă.


ACTUALIZARE Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat la RFI că Ludovic Orban ar fi trebuit să vină cu alte propuneri în locul miniştrilor desemnaţi, care au primit aviz negativ la audierile din comisii. El a anunţat, totodată, că 30 parlamentari din UDMR vor fi prezenţi şi vor vota guvernul Orban.

ACTUALIZARE Victor Ponta, liderul Pro România, îl acuză pe Mihai Tudose că a negociat cu PNL.

"Daca va puneati intrebarea cine este 'negociatorul' cu PNL - tot Mihai Tudose care a negociat cu Claudiu Manda in timpul saptamanii sa plece inapoi la PSD si cu Ludovic Orban in Weekend sa votam cu PNL ! Cel pentru care am muncit toti sa ajunga la Parlamentul European - si care ne-a mintit in fata pe toti ca nu merge , doar candideaza sa ajute lista ! Cel pentru care am cedat mandatul meu castigat pe lista ProRomania! E bine ca macar separam apele / dar este greseala mea ca am lasat de la mine sa treaca toate tradarile si ticalosiile la adresa noastra! Mergem mai departe - mai putini dar fara vanzatori!", a scris Ponta pe contul său de Facebook.

ACTUALIZARE Preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, subliniază într-o postare pe Facebook că boicotul anunţat de PSD şi PRO România este "o prostie".

"În 2012, Victor Ponta îi îndemna pe parlamentari să participe la votul moţiunii împotriva Guvernului Ungureanu, afirmând că aceştia 'trebuie să-şi respecte electoratul, nu trebuie să stea ca o oaie în bancă'. Astăzi, acelaşi Victor Ponta îi somează pe parlamentarii PRO România să se comporte, alături de cei de la PSD, ca nişte oi. Boicotul anunţat de PSD şi PRO România este o prostie pentru că nu înseamnă decât menţinerea Vioricăi Dăncilă ca o poză în geam pe o perioadă nedeterminată. Corect şi firesc ar fi ca parlamentarii celor două partide să asigure cvorumul şi să voteze", a scris Eugen Tomac pe reţeaua de socializare.

Liderul PMP mai afirmă că, dacă nu se îndeplineşte cvorumul, guvernul Orban nu este respins, ci doar este amânat votul pentru o dată ulterioară.

ACTUALIZARE Vineri, premierul desemnat a declarat că va fi asigurat cvorumul la şedinţă.

"Pe lângă cei 225 de parlamentari care sunt în grupurile care susţin învestirea guvernului, cu care am semnat acorduri sau am stabilit înţelegeri, sunt încă 11 parlamentari cu care am discutat personal şi mi-au confirmat într-un procent destul de mare faptul că vor fi prezenţi la votul de învestire a guvernului", a dat asigurări Ludovic Orban.

Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Trei din cei 16 au primit aviz negativ de la parlamentari. Este vorba despre Florin Cîţu - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan - propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru - propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Cei care au primit vot favorabil în comisiile parlamentare sunt: Marcel Vela - propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Ioan Marcel Boloş - propus pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, Victor Costache - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu - propus pentru funcţia de ministru al Culturii, Monica Anisie - propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, Bogdan Aurescu - propus la Ministerul Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu - propus pentru Ministerul Justiţiei, Lucian Bode - propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Virgil Popescu - propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Nechita Adrian Oros - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe - propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Stroe - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.

La finalul audierilor, social-democraţii i-au cerut premierului desemnat să îi înlocuiască de urgenţă pe miniştrii propuşi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate. Ludovic Orban a spus că nu va face acest lucru. "Sunt extrem de mulţumit de prestaţia candidaţilor PNL. S-au prezentat la înălţime. Trebuie să readuc aminte că nu a mai existat de mult un asemenea proces de audiere a candidaţilor pentru funcţia de ministru, audieri care să dureze trei ore, audieri pe parcursul cărora să se pună zeci de întrebări'', a declarat Orban atunci.

Similare
RECOMANDĂRI