POLITIC

VIDEO. Votul privind introducerea vectorului de integrare europeană în Constituţie, EŞUAT. Cum au argumentat deputaţii

post-img

Proiectul de modificare a Constituţiei, privind introducerea în Constituţie a vectorului de integrare europeană ca obiectiv strategic de dezvoltare, a suferit eşec.

Proiectul a fost aprobat în a doua şi lectura finală de către 54 de deputaţi, fiind necesare 67 de voturi pentru a putea fi aprobat. Proiectul a fost susţinut doar de către deputaţii PD şi PPEM.

PCRM, PSRM, PL şi PLDM nu şi-au oferit votul. 

Cum şi-au argumentat decizia aceste fracţiuni, vedeţi mai jos:
 
Mihai Ghimpu, PL: „Având în vederea că majoritatea parlamentară nu este prezentă în ziua în care vor să modifice Constituţia,  având în vedere că Parlamentul refuză să îndeplinească hotărârea Curţii Constituţionale ce ţine de modificarea articolului 13 (privind limba română) şi având îm vedere că aţi început şedinţa fără a aproba ordinea de zi, dar noi avem înregistrat proiectul 350 ce ţine şi de integarrea europeană şi limba română, PL a hotărât că nu participă la proiectul respectiv pentru că seamănă mai mult a show decât dorinţa de a avea aceste prevederi în Constituţia Republicii Moldova”.

Vadim Pistrinciuc, PLDM: „Modificarea Constituţiei trebuie să fie un mare act de responsabilitate politică, şi nu de trolling sau de şantaj public.
Am avut la dispozitie, în afară de jumătate de an după ce a fost înregistrat proiectul, o săptămână. Timp de o săptămână nu s-a produs nimic, nici discuţii, nici o şedinţă de lucru, măcar pe una dintre observaţiile pe care le primim de la UE.

Toată comunicarea instituţională a UE, toate încălcările Acordului de ascociere au fost ignorate sau clasate la capitolul dezbateri politice. Aceasta este o încălcare a vectorului de integrare europeană şi a Acordului de asociere. Sute de mii de cetăţeni care astăzi trăiesc în vest, şi prin votul loc pot în permanenţă să echilibreze opţiunea de integarare europeană. În loc să-i integrăm în sistemul de vot, noi i-am exclus.

Am fost consternat de faptul că foarte mulţi colegi au folosit argumentul că dacă introducem în Constituţie „integrare europeană” , oricine va avea o altă opinie, va fi în afara Cosntituţiei şi  va avea de a face cu o agendă neconstituţională.

Integrarea eruopeană ţine de cetăţeni şi insituţii. UE nu trebuie confundată cu Uniunea Sovietică. Nu confundaţi aceste lucruri, reveniţi la implementarea Acordului de Asociere şi la o comunicare serioasă cu instituţiile europene. Nu vom participa la acest vot, atât timp cât guvernarea va încălca Acordul de Asociere”.

Vladimir Voronin, PCRM: „Noi reiterăm poziţia fracţiunii noastre. Asta va diviza societatea, care şi aşa este divizată, nici PCRM nu va participa la acest vot, aş spune eu, neconstituţional”.

Vlad Bătrâncea, PSRM: „Eventuala modificare a Constituţiei în acest sens va interzice alte partide politice care pledează pentru alte lucruri şi va submina libertatea gândirii, libertatea exprimării. Acest lucru doar restricţionează cetăţeanul.  Odată şi odată să punem punct acestui show”.

În această ordine de idei, fracţiunile PDM şi PPEM, iniţiatoarele acestui proiect, „examinează posibilitatea efectuării unui referendum, poate chiar în ziua alegerilor parlamentare”, a declarat la final Andrian Candu.

În continuare, la solicitarea PSRM, deputaţii au luat o pauză de 30 de minute.