POLITIC

Vot în favoarea stării de urgenţă privind sectorul energetic

Parlamentul a instituit stare de urgenţă la nivel naţional pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia a fost luată în contextul lipsei unui consens între Chişinău şi Moscova privind semnarea unui nou contract de achiziţie a gazului. Prin instituirea stării de urgenţă, compania Energocom preia prerogativa de a cumpăra gaz la preţul de piaţă. În acest sens, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va aloca surse din bugetul de stat. Opoziţia n-a susţinut proiecul instituirii stării de urgenţă, calificându-l drept neargumentat juridic.

Premierul Natalia Gavriliţa a venit în plenul Parlamentului împreună cu mai mulţi membri ai Cabinetului de miniştri. Ea a menţionat că instituirea stării de urgenţă va simplifica procedura de achiziţie a gazului şi va permite alocarea mijloacelor financiare din bugetul de stat pentru această tranzacţie. De asemenea, prin instituirea stării de urgenţă se dispune raţionalizarea, la necesitate, a consumului de gaze naturale şi energie electrică.

NATALIA GAVRILIŢĂ, prim-ministrul Republicii Moldova: „După votul din parlament va urma o sedinta a CSE in care vom pune la dispozitia Energocom resurse financiare şi vom solicita de la traideri oferte pentru volumele de gaze naturale. Compania Energocom va achiziţiona gaz natural care va veni în reţeaua naturală şi vom readuce presiunea pe sistem la una normală ca să asigurăm ţara cu gaze naturale.”

Întrucât legea prevede că pe perioada stării de urgenţă nu pot fi organizate exerciţii electorale, parlamentul a aprobat un amendament care permite organizarea şi desfăşurarea alegerilor din 21 noiembrie care vor avea loc în mai multe localităţi, inclusiv în municipiul Bălţi.

OLESEA STAMATE, deputat, PAS: „Prezenta stare de urgenţă nu afectează desfăşurarea alegerilor locale noi pentru funcţia de primar din unele localităţi din 21 noiembrie 2021.”

Opoziţia parlamentară a criticat decizia guvernării de a institui stare de urgenţă şi a afirmat că guvernarea şi-a demonstrat în acest fel incapacitatea de a purta negocieri cu Gazprom.

BOGDAN ŢÎRDEA, deputat, blocul PCRM-PSRM: „Chiar dacă vor găsi bani pentru a procura gaz, chiar dacă vor găsi bani pentru a compensa cetăţenilor, nu vor putea găsi bani pentru a compensa pierderile a sute de întreprinderi producătoare de pâine, lapte, ciment şi ne poate aştepta o catastrofă şi o falimentare a acestor întreprinderi.”

DENIS ULANOV, deputat, partidul politic "Şor": „Fracţiunea partidului Şor consideră acţiunile guvernării lipsite de logică, negândite şi nefondate juridic. Incapacitatea autorităţilor de a se înţelege cu furnizorul şi instituirea stării de urgenţă sunt lucruri incompatibile.”

De cealaltă parte, deputaţii guvernării spun că Executivul va identifica soluţii pentru a compensa valoarea facturii consumatorilor casnici, iar posibilitatea de a procura gaze naturale din surse alternative este un prim pas spre independenţa energetică.

DAN PERCIUN, deputat PAS: „Astăzi creăm o situaţie care n-am mai existat niciodată în 30 de ani, de a procura gaz şi din surse alternative. Şi asta e o chestie de demnitate naţională. Asta nu însemnă că nu trebuie continuate negocieri cu toţi. pentru că dacă preţul e bun, dacă condiţiile sunt clare, nu contează de la cine cumperi. 03.47 Noutatea bună pentru cetăţeni este că gaz este, gaz o să fie.”

Proiectul instituirii stării de urgenţă a fost aprobat cu voturile a 55 de deputaţi PAS. Potrivit autorităţilor, pe perioada stării de urgenţă nu vor fi instituite restricţii sau interdicţii pentru cetăţeni sau agenţii economici.