Vladimir Voronin: Trebuie să revenim la alegerea preşedintelui de către Parlament
Vizualizari:

Vladimir Voronin: Trebuie să revenim la alegerea preşedintelui de către Parlament

Hotărârea Curţii Constituţionale din anul 2016 privind alegerea directă a şefului statului de către popor este una ilegală şi magistraţii nu aveau niciun drept să interpreteze legea supremă în asemenea mod. Declaraţia aparţine preşedintelui Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, transmite IPN.

„Noi suntem republică parlamentară conform Constituţiei. (...) A fost încălcată Constituţia. Legea supremă prevede că preşedintele este ales de Parlament. Constituţia a fost încălcată de cinci membri ai Curţii Constituţionale, care nu aveau dreptul să modifice legea supremă”, a declarat Vladimir Voronin în platoul emisiunii „Piatniţa s Anatoliem Golea” de la postul RTR Moldova.

Liderul comuniştilor a evitat să spună dacă va candida sau nu pentru un mandat de şef al statului la alegerile de anul viitor.

Totodată, Vladimir Voronin a menţionat că regula nu interzice ca un reprezentant al unui partid extraparlamentar să-şi înainteze candidatura, chiar dacă formaţiunea nu face parte din componenţa Parlamentului. Potrivit fostului preşedinte, este încă devreme ca PCRM să anunţe, dacă va înainta sau nu un candidat la fotoliul de preşedinte.

Potrivit lui Vladimir Voronin, PCRM nu se află actualmente în Parlament pentru că a rămas singura formaţiune în forma ei clasică şi care nu mituieşte alegătorii pentru a ajunge în legislativ.

De asemenea, Voronin spune că formaţiunea are puţini primari în localităţile din ţară din cauza lipsei de resurselor financiare.
Similare
RECOMANDĂRI