POLITIC

Vlad Ţurcanu: Chişinăul se află într-o situaţie favorabilă pentru a se impune în raport cu Tiraspolul

post-img

Cererea Sovietului suprem de la Tiraspol către Federaţia Rusă de a recunoaşte actele emise în regiunea secesionistă transnistreană, după modelul republicilor separatiste din estul Ucrainei, este o reacţie a regimului separatist la acţiunile Chişinăului şi Kievului de a institui control comun la frontieră şi de a semna un contract de livrare a curentului electric din Ucraina în Republica Moldova, în defavoarea centralei de la Cuciurgan.

Opinia îi aparţine fostului consilier prezidenţial Vlad Ţurcanu, invitat al emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chişinău.

Vlad Ţurcanu a atenţionat că trebuie să ne aşteptăm la provocări din partea Federaţiei Ruse sau, indirect, prin intermediul Tiraspolului.

„Nu este prima dată când oamenii Rusiei de la Tiraspol fac asemenea demersuri şi această abordare va fi folosită de oficialii ruşi în discuţiile din formatul 5+2 şi în relaţia bilaterală cu Moldova. În situaţia în care ne găsim, pentru că nu suntem independenţi în deplină măsură, avem slăbiciuni pronunţate pe diferite dimensiuni în raport cu ruşii, trebuie să dăm dovadă de abilitate diplomatică maximă, pentru că orice exagerare, ca şi orice slăbiciune de-a noastră va fi exploatată imediat de către Federaţia Rusă. Dacă vom ceda, de exemplu în ceea ce priveşte punctele vamale pe segmentul transnistrean, atunci îi vom întări pe separatişti. Dacă vom continua asemenea acţiuni, trebuie să ne aşteptăm la provocări din partea Federaţiei Ruse fie directe, fie indirecte, prin intermediul Tiraspolului. Şi am văzut o declaraţie a lui Krasnoselski, care a spus că dacă Moldova va continua să exercite presiuni asupra Transnistriei, atunci se va isca un conflict în Europa centrală. Vă imaginaţi până unde ar putea ajunge rachetele din regiunea transnistreană?...”

Totodată, Vlad Ţurcanu a apreciat că, în prezent, Chişinăul se află într-o situaţie mai favorabilă pentru a se impune în raport cu regimul de la Tiraspol, având susţinerea Kievului şi a Occidentului.  

„Chişinăul încearcă să ajungă la relaţii de încredere, dar din ceea ce au văzut deja şi experţii internaţionali Tiraspolul nu este dispus să cedeze nimic. Acest Krasnoselski pare un adversar mai redutabil al Moldovei decât era Şevciuk. Krasnoselski are o alură militărească şi poate şi pregătire specială, fiind decis să perturbe orice încercare a Chişinăului de a restabili ordinea constituţională la graniţele sale, dacă nu în interiorul acestei enclave, în care nu putem interveni deocamdată. Dar niciodată nu a existat o situaţie mai favorabilă pentru Chişinău decât acum de a se impune în raport cu acest regim mafiotic de la Tiraspol. Avem ca aliat Ucraina, avem susţinerea Occidentului şi avem în guvern o determinare, chiar dacă la preşedinţie avem o persoană care îmbrăţişează cu totul retorica rusească. Tiraspolul se simte constrâns să facă cedări. Am văzut deja că şi-a pus în funcţiune agenţii ruşi de la Chişinău, jurnalişti, analişti politici, politicieni, oameni de cultură chiar, care fac turul televiziunilor şi repetă tezele care inculpă Chişinăul în tot ceea ce priveşte regiunea transnistreană.”