POLITIC

VIDEO. Tot mai mulţi locuitori ai Republicii Moldova cer ca Dmitri Rogozin să fie declarat indezirabil

Petiţia online „STOP sponsorilor regimului separatist”, continuă să adune semnături. Până la această oră, pentru declararea vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, persona non grata, au semnat peste 900 de persoane. Apelul nu a trecut neobservat de Rogozin. Pe contul său de twitter, vicepremierul rus a reacţionat ca de obicei, sarcastic.

Pe contul său de twitter, Dmitri Rogozin scrie că: „Un grup de «activişti civici» din Republica Moldova a lansat o scrisoare cu cererea de a mă declara persona non grata. Ştim noi cine sunt aceşti «activişti»”. Notează Rogozin, ataşând la acest comentariu o poză cu un militar american de culoare.

Autorii petiţiei spun că vicepremierul rus este sponsorul separatismului de la Tiraspol şi un susţinător deschis al războiului hibrid contra statului nostru. Prin urmare, semnatarii apelului cer autorităţilor de la Chişinău să-l declare pe Rogozin indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova. În 2006, în cartea sa, „Duşmanul Poporului”, vicepremierul rus descrie cu lux de amănunte cum a luptat de partea separatiştilor transnistreni.

„Pentru prima dată am ajuns în zona de conflict la sfârşitul lunii mai a anului 1992. […] M-am întors la Moscova, pentru a aduna voluntari dornici să participe la acţiunile militare din Transnistria. Pe 23 iunie, m-am întors în stânga Nistrului şi deja mă aflam în cadrul detaşamentului de voluntari din Rusia şi Ucraina, pe traseul Dubăsari-Râbniţa”, se lăuda Rogozin în cartea sa, subliniind rolul decisiv al armatei a 14-a ruse, în războiul de pe Nistru.

De-a lungul anilor, vicepremierul rus a demonstrat o atitudine sfidătoare faţă de Chişinău. A numit Republica Moldova un coteţ de găini, iar prin 2010 a numit cetăţenii moldoveni, porci. În 2012, spunea că regiunea transnistreană trebuie să fie parte a Rusiei, iar în mai 2014, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, serviciile secrete i-au sechestrat lui Rogozin nişte liste cu semnături pentru recunoaşterea independenţei regiunii de Est a Republicii Moldova, pe care urma să le ducă la Moscova.  De fiecare dată când se află la Tiraspol, Rogozin ironizează Chişinăul. În iulie, anul trecut, el spunea că  pacificatorii ruşi nu vor pleca din Republica Moldova.