Sursa foto:Realitatea.md Vizualizari:

VIDEO. Reprezentanţii Republicii Moldova au fost audiaţi la Comitetul ONU împotriva torturii

Republica Moldova a fost audiată astăzi la Comitetul ONU împotriva Torturii. Autorităţile de la Chişinău au prezentat un raport privind progresele în acest domeniu.

În paralel, un grup de experţi de la Chişinău, care se ocupă de respectarea drepturilor omului, a comentat situaţia în ansamblu. Chiar dacă s-au făcut câţiva paşi pentru ameliorarea problemelor, tortura persistă, mai ales în penitenciare.

Republica Moldova a fost audiată astăzi la tribuna ONU împotriva Torturii. În raport, autorităţile de la Chişinău au vorbit de progrese, dar au recunoscut că metodele violente mai pot fi întâlnite, pe alocuri. Chiar dacă se munceşte mult pentru a respecta prevederile internaţionale împotriva torturii şi tratamentelor inumane, fenomenul există în Republica Moldova, în special, în instituţiile rezidenţiale şi în detenţie. Recent, presa a scris despre decesul lui Andrei Brăguţa, un tânăr care a murit în Penitenciarul 13, după ce ar fi fost bătut, dar şi despre o tânără cu probleme mintale, care ar fi fost maltratată în Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Aceste cazuri scot la iveală problemele din sistem, spune un grup de experţi de la Chişinău, care a comentat situaţia din domeniu, înainte de audieri. Tot ei spun că accesul victimelor la justiţie este dificil şi limitat. În poliţie şi procuratură nu este o practică de interacţiune cu persoanele cu dizabilităţi sau cu probleme mintale. Şi nivelul de prestare a serviciilor medicale lasă de dorit.

Apărătorii drepturilor omului mai spun că în detenţie, condiţiile rămân în continuare nesatisfăcătoare, celulele fiind sunt supraaglomerate. Situaţia este şi mai gravă în regiunea transnistreană, unde rata de detenţie este printre cele mai mari din lume, iar tortura este aplicată sistematic. După raportul prezentat la tribună, au avut loc dezbateri, iar oficialii străini au adresat un şir de întrebări, la care autorităţile de la Chişinău urmează să răspundă mâine, la o nouă întrevedere.
Similare