POLITIC

VIDEO. Reacţia politicienilor de la Chişinău la anunţul UE de a nu acorda Republicii Moldova bani pentru reforma Justiţiei

Eşecul reformei Justiţiei este pasat de la o guvernare la alta. După ce ieri Uniunea Europeană a anunţat încetarea finanţării acestui domeniu, astăzi partidele politice încearcă să găsească vinovatul. Democraţii spun că vina aparţine celor care au condus Justiţia în anii 2014-2015, adică PLDM-ului. De cealaltă parte, liberal-democraţii spun că problema nu este lipsa cadrului normativ, ci nerespectarea legilor existente.

Anunţul Uniunii Europene privind stoparea ultimei tranşe de 28 de milioane de euro, destinate reformei Justiţiei nu i-a luat prin surprindere pe actualii guvernanţi.

„Este regretabil, şi ţine de acele restanţe la implementarea strategiei de reforme în domeniul justiţiei, care au fost înregistrate în anii 2014-2015”, susţine democratul Sergiu Sîrbu.

Democraţii pasează responsabilitatea spre PLDM, care a condus Ministerul Justiţiei în acea perioadă. De cealaltă parte, liberal-democraţii spun că eşecul reformei Justiţiei este unul comun.

„Pachetul de integritate, care a fost respins de miniştrii democraţi atât în guvernul Gaburici, cât şi Streleţ, iar mai apoi l-au prezentat cu atâta fast ca fiind opera lor, a fost elaborate tot atunci, dar aici nu e vorba doar de adoptarea actelor legislative, ci de implementarea lor”, a menţionat deputatul PLDM Tudor Deliu.

„E un semnal pe care trebuie să-l luăm foarte în serios, şi să avem o reacţie promtă, nu de genul că nu suntem noi de vină, alţii au fost până la noi, dar ce am făcut şi ce nu am făcut pentru a avansa”, a spus liderul PPEM, Iurie Leancă.

Opoziţia parlamentară spune că decizia UE era una previzibilă, întrucât reforma justiţiei bate pasul pe loc de ani de zile.

„Procuratura aşa-zis reformată este folosită ca bâtă politică, regret faptul că în secolul XXI încă avem deţinuţi politici, uitaţi-vă ce se întâmplă în sistemul penitenciar, când persoane aflate în custodia statului mor în urma maltratărilor”, a declarat socialistul Vasile Bolea.

„Asta este un semnal că reformele sunt de ochii lumii şi nu mai putem să minţim europenii, uitaţi-vă, noi am votat, dar o bună parte din ele nu lucrează cu adevărat”, a subliniat liberalul Lilian Carp.

„Ne pare rău că UE a reacţionat atât de târziu, dacă UE şi alţi parteneri stopau finanţarea 2-3 ani în urmă, noi nu avem furtul miliarului, dar bine că UE a înţeles măcar acum că sub lozinca UE se fac alte lucruri”, a opinat Ina Şupac, deputat al fracţiunii PCRM.

Uniunea Europeană a anunţat că nu va mai finanţa reforma justiţiei, însă a spus că va continua să ofere asistenţă financiară Republicii Moldova pentru creşterea nivelului de trai a cetăţenilor. Cele 28 de milioane de euro, care nu vor mai veni aici, reprezintă a treia tranşă din suma de 60 de milioane de euro destinată reformei sistemului judiciar.