POLITIC

VIDEO. Programul de guvernare al PNL şi lista miniştrilor din Cabinetul Orban II au fost depuse la Parlament

post-img

Liberalii s-au reunit în şedinţă şi au decis să nu schimbe nicio persoană din vechiul cabinet. Preşedintele partidului a anunţat că trimite Parlamentului lista veche cu acelaşi program în linii mari, pentru a cere votul de învestitură. Abia acum va începe partea mai greu de controlat din strategie.


Lista miniştrilor şi programul de guvernare al Cabinetului Orban II au fost depuse la conducerile camerelor Parlamentului, a transmis Marius Vulpe, jurnalist TVR, pentru Telejurnal 14.00.

Putem spune că am intrat în a doua etapă pentru declanşarea anticipatelor.

Pe hârtie, totul pare uşor potrivit regulamentului. Din acest moment, Parlamentul are la dispoziţie  15 zile să fixeze calendarul pentru audierea miniştrilor şi pentru a da un vot de învestitură. Constituţia spune că, în termen de 60 de zile, dacă două propuneri de premier ale preşedintelui Klaus Iohannis sunt respinse în plenul reunit al Parlamentului, atunci se poate trece la dizolvarea actualului legislativ şi la declanşarea anticipatelor.

PSD nu stă însă cu mâinile în sân şi pregăteşte mai multe tactici de contracarare a intenţiilor liberalilor.

Astăzi este posibil ca cei de la PSD să facă o sesizare la CCR pe marginea existenţei unui presupus conflict instituţional între Parlament şi Preşedinţie, ca metodă de tergiversare a acestui calendar de audiere şi de dare a votului de învestitură.

Mai mult, cei de la PSD au majoritatea în birourile permanente reunite ale Parlamentului şi pot chiar să amâne ziua în care ar trebui să fie audiaţi miniştrii sau ziua în care ar trebui să fie dat votul de învestitură.

O a treia strategie a celor de la PSD o reprezintă boicotarea votului de învestitură pentru a provoca lipsa de cvorum şi a amâna astfel votul de învestitură.