Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. PDM propune un proiect de lege care transferă Guvernului unele atribuţii ale preşedintelui

Preşedintele Republicii Moldova ar putea rămâne cu mai puţine atribuţii în domeniul Apărării Naţionale. Democraţii au elaborat un proiect prin care mai multe competenţe ale şefului statului sunt transferate Guvernului.

În timp ce autorii proiectului spun că astfel vor fi evitate blocajele instituţionale, socialiştii spun că documentul a fost elaborat la comanda Occidentului. 

În prezent, legea cu privire la apărarea naţională prevede că şeful statului este cel care decide participarea sau neparticiparea militarilor armatei naţionale la exerciţii în străinătate. Dacă proiectul democraţilor va trece testul parlamentului, această competenţă va reveni guvernului. Tot spre guvern pleacă şi prerogativa de numire sau destituire din funcţie a comandantului trupelor de carabineri.

„Este un proiect de lege care ţine doar de unele ajustări tehnice între competenţele guvernului şi preşedintelui Republicii Moldova, reieşind din statutul de ţară parlamentară. Nu luăm competenţe exclusive de la nimeni, doar unele competenţe sunt recalibrate, între guvern şi preşedintele ţării astfel ca să nu existe blocaje pe viitor”, a declarat democratul Sergiu Sîrbu.

Opoziţia, în special socialiştii, critică tentativa democraţilor de a limita competenţele şefului statului.

„Este o continuitate a ceea ce numim noi lupta împotriva preşedintelui ţării, este o acţiune coordonată. Domnului Sârbu n-a putut să-i vină aşa o idee. Sunt indicaţii de peste ocean”, a intervenit socialistul Grigore Novac.

„Este prevăzut în constituţie că preşedintele ţării este conducătorul forţelor armate, şi aici ar trebui să fie o înţelegere între cei de la guvernare şi preşedinte şi să nu predomine ambiţiile”, a menţionat liberal-democratul Tudor Deliu.


Liberalii spun că nu vor susţine documentul, întrucât iniţiativa ar face parte din războiul mimat dintre PD şi preşedintele Dodon.

„Nu vom participa într-un joc a guvernării cu Dodon, să se înţeleagă între ei, sunt parteneri, să vadă care şi ce atribuţii îşi ia între ei. Pe noi nu ne interesează jocul de-a pisica şi şoarecele între 2 prieteni buni”, a spus deputatul PL, Lilian Carp.

Proiectul democraţilor urmează să fie dezbătut în comisiile permanente şi apoi supus votului în plenul Parlamentului. Anterior, preşedintele Dodon a interzis militarilor din Republica Moldova să participe la exerciţii şi stagii de instruire în România şi Ucraina.
 
Similare