Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. PAS şi PPDA cer prezentarea raportului Kroll şi condamnarea lui Ilan Şor

Maia Sandu şi Andrei Năstase solicită finalizarea urgentă a procesului în dosarul lui Ilan Şor şi publicarea integrală a celui de-al doilea raport Kroll. Liderii celor două formaţiuni consideră că reprezentanţii guvernării nu ar fi interesaţi în investigarea fraudei bancare, în timp ce premierul Pavel Filip promite că persoanele vinovate vor fi trase la răspundere, iar banii vor fi recuperaţi.

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr propune reluarea protestelor masive pentru a obţine de la guvernare publicarea completă a raportului Kroll 2 privind investigaţiile cu privire la fraudele bancare din 2014, finalizarea cât mai urgentă a procesului în dosarul pe numele lui Ilan Şor şi anularea legii prin care banii fraudaţi de la cele trei bănci au fost convertiţi în datorie de stat. Reprezentanţii PPDA consideră că sinteza raportului Kroll, publicată de către Banca Naţională, este una selectivă şi oferă prea puţine răspunsuri.
 
Pentru a obţine publicarea integrală a celui de-al doilea raport Kroll, Andrei Năstase vede o singură soluţie. PPDA mai cere finalizarea urgentă a procesului în cazul lui Ilan Şor.

Acelaşi lucru l-a solicitat şi PAS-ul Maiei Sandu. Membrii şi simpatizanţii formaţiunii au venit la Judecătoria Chişinău să ceară socoteală de ce, după jumătate de an de la condamnarea în prima instanţă a primarului de Orhei, dosarul nu a fost trimis la Curtea de Apel. Ilan Şor a cerut traducerea dosarului în limba rusă.
 
În paralel, un grup de oameni a venit la Judecătoria Chişinău să-i ia apărarea lui Ilan Şor.
 
Premierul Pavel Filip spune că publicarea unei sinteze din raportul Kroll ar fi o abordare corectă. Şeful Guvernului susţine că identitatea celor vizaţi în raport trebuie protejată şi explică de ce. Totuşi, premierul dă asigurări că persoanele responsabile de frauda bancară vor răspunde în faţa legii, iar banii delapidaţi vor fi recuperaţi.

Şi cel de-al doilea raport Kroll arată spre primarul de Orhei Ilan Şor, fost preşedinte al consiliului de administrare al BEM. În document se spune că 77 de companii din grupul Şor ar fi fost implicate în jaful bancar. În replică, primarul de Orhei ameninţă compania Kroll cu judecata şi susţine că raportul este unul steril şi nu identifică beneficiarii finali ai fraudei bancare.
 
Similare