Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Parlamentul interzice ştirile şi emisiunile informativ-analitice din Federaţia Rusă

Război total împotriva propagandei informaţionale venite din Federaţia Rusă. Parlamentul de la Chişinău a aprobat proiectul privind securizarea spaţiului infromaţional.

Documentul prevede interzicerea ştirilor, emisiunilor infromativ-analitice şi a celor cu caracter militar din Federaţia Rusă, dar şi din alte state care nu au semnat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Documentul democraţilor prevede că radiodifuzorii pot transmite programele de televiziune şi radio cu caracter informativ, analitic, politic şi militar doar dacă sunt produse în statele membre al UE, SUA, Canada, dar şi în ţările care au semnat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Federaţia Rusă nu a semnat această convenţie, ceea ce înseamnă că pe teritoriul Republicii Moldova nu vor mai fi retransmise ştiri şi emisiuni informativ-analitice produse în această ţară.

Sergiu Sîrbu, deputat PD: „Asta afectează nu doar cetăţenii, afectează şi mass-media care lucrează cinstit şi obiectiv pe teritoriul Republicii Moldova”.

Tudor Deliu, deputat PLDM: „Acest proiect vine după difuzarea celor din Rusia, a informaţiilor privind deschiderea unui dosar penal pe numele lui V. Plahotniuc. În esenţă, acest proiect vine să interzică propaganda, şi aşa o avem pe a noastră, dar încă ne mai trimit şi prin alte canale”.
Zinaida Grecianâi, deputat PSRM: „Tot ce este interzis lumea vrea să ştie mai mult, prin asta nu câştigi nimic. Cu atât mai mult că toate structurile europene s-au expus împotriva acestui proiect de lege”.

Autorii proiectului spun că legea nu vizează filmele şi emisiunile de divertisment.

Vasile Bolea, deputat PSRM: „Filmul cu desene animate Maşa şi Ursul tot poate fi o propagandă în accepţiunea dvs”.

Sergiu Sîrbu: „Dle Bolea, vreau să vă asigur şi să nu vă fie frică că dvs. veţi avea posibilitatea să priviţi în continuare Maşa şi Ursul. Noi aceste emisiuni distractive pentru copiii şi pentru dvs. nu le vom închide. Toate emisunile distractive, filmele rămân în grila de emisie. Emisiuni ca „Davai pojenimsea”, „Jdi menea”, toate rămân”.

Documentul a fost aprobat, în ambele lecturi, cu votul a 61 de deputaţi. Socialiştii şi comuniştii nu au susţinut documentul.

Vladimir Voronin, liderul PCRM: „Nu poate nimeni să-mi interzică ce post şi ce canal să privesc. Niciodată”. 

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie promulgat şi de preşedintele ţării, Igor Dodon, care a declarat deja că nu-l va semna.
Similare