POLITIC

VIDEO. Parlamentul European lansează un clip de promovare a participării la vot

post-img

Parlamentul European a lansat joi clipul electoral "Alege-ţi viitorul" pentru a încuraja prezenţa la vot la alegerile europene din 23-26 mai şi a-i face pe alegători să reflecte asupra generaţiilor viitoare a căror viaţă va fi influenţată de acest vot, informează legislativul UE într-un comunicat de presă.

Pus în scenă de către titratul regizor Frederic Planchon, clipul se apleacă asupra momentelor intense legate de venirea pe lume a copiilor şi este narat de o fetiţă care face apel la sentimentul de responsabilitate al alegătorilor. "Fiecare poate influenţa această lume, dar împreună putem face o schimbare reală. Alege Europa în care vrei să cresc", spune aceasta.

Alegerile ce vor avea loc în toate statele membre UE între 23 şi 26 mai vor avea un impact major asupra direcţiei în care se va îndrepta Uniunea Europeană.

Tema solidarităţii ("suntem împreună") se suprapune publicării rezultatelor unui sondaj de opinie prin telefon realizat de Parlament în aprilie, potrivit căruia 80% dintre cetăţenii UE susţin că ceea ce îi uneşte pe europeni este mai important decât ceea ce îi desparte.

Întrebaţi care sunt primele sentimente care le vin în minte atunci când se gândesc la UE, majoritatea europenilor menţionează speranţa sau încrederea (55% în total), în timp ce incertitudinea legată de viitorul Europei este sentimentul predominant pentru o treime din europenii intervievaţi. Dintre români, 70% au un sentiment pozitiv faţă de UE (40% speranţă, 30% încredere).

Dezbaterea asupra Brexit-ului a demonstrat existenţa incertitudinilor faţă de o eventuală separare şi a riscurilor asociate ieşirii din Uniune şi a arătat cât de strânse au devenit relaţiile dintre ţările membre de-a lungul anilor de cooperare reciprocă, precum şi multitudinea de avantaje ce derivă din calitatea de membru al unui club larg.

Potrivit ultimelor cifre ale Eurobarometrului (din februarie 2019), două treimi dintre europeni (68%) cred că UE a adus avantaje ţării lor, în timp ce 61% susţin că apartenenţa la UE este un lucru pozitiv. Dintre români, 57% consideră că apartenenţa la UE a ţării lor este un lucru bun, în creştere semnificativă faţă de 49% în septembrie 2018. De asemenea, 72% dintre români (faţă de 64% în septembrie 2018) cred că România a beneficiat de pe urma calităţii de membră UE.

În acelaşi timp, presiunile externe din partea unor ţări terţe fac şi mai necesară solidaritatea între statele membre, în dorinţa de a-şi menţine influenţa şi de a avea o poziţie puternică în noua ordine mondială. Studiul Eurobarometru arată că cetăţenii sunt cel mai mult interesaţi de situaţia economiei, de posibilităţile de angajare, de migraţie, de schimbări climatice şi de lupta împotriva terorismului, toate acestea indicând nevoia de o mai bună cooperare şi acţiune comună.

Cum va arăta Europa în viitor este în mâna celor care vor merge la vot în alegerile europene de pe 23-26 mai. Chiar dacă Eurobarometrul de la sfârşitul lui februarie arată că mai mult de o treime din cetăţenii europeni sunt convinşi că vor vota (35%; 30% în România), o altă treime (32%; 34% în România) rămân nesiguri de prezenţa la scrutin. În cazul tinerilor cu drept de vot, chiar dacă au în mod consecvent o atitudine pozitivă faţă de UE (74%), numai 21% vor ieşi cu siguranţă la vot, în timp ce 34% nu sunt încă hotărâţi.

Videoclipul este lansat online în toate statele membre pe 25 aprilie 2019. Diverse versiuni pentru televiziune, cinema şi radio vor fi distribuite ulterior.