POLITIC

VIDEO. Opinie: Faptul că cetăţenii R. Moldova încă mai cred în eventualitatea unui pericol şi că Rusia poate să le ofere ajutor se datorează şi confuziei de mesaje de la Chişinău

post-img

Faptul că cetăţenii R. Moldova încă mai cred în eventualitatea unui pericol, Federaţia Rusă poate să le aducă ajutor, această concluzie se datorează şi confuziei de mesaje de la Chişinău. Declaraţia aparţine sociologul român Dan Dungaciu şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul de AZi” de la TVR Moldova.

„Ce ne facem astăzi când vedem că un actor numit Federaţia Rusă se pare că pune şi preţuri politice la preţul gazelor sau şantanjează politic R. Moldova pentru a obţine un preţ mai mic la gaze. Aici apare o mare problemă şi o mare confuzie printre cetăţenii R. Moldova. Faptul că cetăţenii R. Moldova încă mai cred în eventualitatea unui pericol, Federaţia Rusă poate să le aducă ajutor, această concluzie se datorează şi confuziei de mesaje de la Chişinău. Din păcate, astăzi la Chişinău nimeni nu spune foarte clar cetăţenilor R. Moldova: avem o problemă la preţul gazelor, ne plătim suveranitate pentru că Federaţia Rusă jocă un joc politic în R. Moldova. Din păcate aceste ştiri rare ori le găsim de la politicieni şi le vedem doar pe sursă. Dacă nu ne asumăm la Chişinău această realitate strategică, să nu ne mirăm că confuzia cetăţenilor Republicii Moldova va persista. Dacă noi nu le spunem cine este alb cine este negru, cine este prieten şi cine nu este prieten, în momentul acela concluzia pe care noi o regăzim şi în sondaje se va accentua. Deci sentimentul pe care îl am acum este avem un prilej destul de bun la nivel de comunicare. Această criză extrem de acută pe care o simte şi cetăţeanul R. Moldova să se apere. Nu, geopolitica nu a murit la Chişinău, niciodată nu a murit geopolitica la Chişinău, e prezentă, e acută şi cetăţenii trebuie să ştie lucrul acesta. Politicienii trebuie să-şi asume lucrul acesta, să transmită aceste mesaje nu pe surse ci prin mesaj politic explicit”, a declarat sociologul Dan Dungaciu.

În contextul sondajului care a fost făcut astăzi public, şi în care peste 30% din respondenţi au declarat că sunt „pentru” unirea Republicii Moldova cu România, analistul politic Anatol Ţăranu susţine că la moment, R. Moldova este privită ca un stat „fără naţiune”. 

„Acum nu vorbim de unirea politică dintre două state, vorbim despre o identitate naţională a ceea ce se numeşte statul Republica Moldova şi aici, din păcate, sunte nevoiţi să constatăm că această identitate naţională este una difuză şi despre R. Moldova se vorbeşte ca despre un stat fără naţiune. Iar în lipsa unei naţiuni, în lipsa unei identităţi naţionale bine conturate nu există acel leant care face ca comunitatea de oameni care locuiesc în acest stat să devină un tot întreg”, menţionează analistul politic Anatol Ţăranu. 

Expertul economic Viorel Chivriga susţine că unirea între cele două state se face treptat, prin înfrăţirea localităţilor, prin acorduri între domeniul afacerilor dar şi cel social. 

„Pentru mine unire sunt numărul mai mare de înfrăţiri între localităţile noastre, mai mulţi copii care primesc studii de calitate în România, mai multe companii din România care vin în Republica Moldova, ele sunt numai 1600 acuma şi avem peste şase mii moldoveneşti în România. Pe dealtă parte sunt conexiunile care trebuie să aducă un nou suflu în economia R. Moldova mai ales pe domenii care sunt foarte sensibile cum este sectorul energetic, cum este sectorul financiar, cum este agricultura, industria, deci aici eu cred că putem să vorbim de unire atunci când conexiunile dau nişte rezultate foarte mari şi ele sunt. Pe de altă parte privesc foarte realist la unirea eforturilor în sectorul educaţiei. Ceea ce a făcut România pentru R. Moldova chiar merită respect”, a spus în platoul TVR Moldova, expertul economic, Viorel Chivriga.

Ediţia emisiunii „Punctul de AZi” cu participarea lui Anatol Ţăranu, Viorel Chivriga şi Dan Dungaciu poate fi urmărită aici.