Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. O nouă întrevedere în formatul „5+2” ar putea avea loc în noiembrie

Dialogul privind reglementarea conflictului transnistrean bate pasul pe loc. Aşa-zişii oficiali de la Tiraspol dau vina pe autorităţile de la Chişinău, care nu ar avea voinţă politică şi ar pune piedici acestui proces, inclusiv la nivel economic.

Mai mult, ministrul de Externe al autoproclamatei regiuni a menţionat că schimbarea formatului este inacceptabilă. În acelaşi timp, vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, spune că o nouă întâlnire în formatul 5+2 va avea loc dacă vor fi luate în calcul anumite cerinţe ale Chişinăului.

Asa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol îi răspunde premierului Republicii Moldova, Pavel Filip, care a cerut, la Adunarea Generala ONU, sprijin pentru retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul ţării. 

Vicepremierul pentru Reintegrare de la Chişinău, Gheorghe Bălan, a declarat că este necesar să fie rezolvată problema privind accesul ţăranilor din raionul Dubăsari la pământurile lor, iar şcolile cu predare în limba română să funcţioneze în condiţii normale. Doar după identificarea soluţiilor pe aceste subiecte va urma şi o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2. Potrivit reprezentantului special al Preşedinţiei în exerciţiu a Austriei în OSCE, Wolf Dietrich Heim, următoarea întâlnire în formatul 5+2 ar putea avea loc în noiembrie.
 
 
Similare