POLITIC

VIDEO. Moţiunea de cenzură iniţiată de PSRM rămâne incertă

Moţiunea de cenzură iniţiată de socialişti rămâne neînregistrată în Parlament. Pentru a fi dezbătut în plen, proiectul moţiunii mai trebuie să fie semnat de doi deputaţi. Comuniştii şi liberal-democraţii nu-şi pun semnăturile alături de cele ale PSRM şi acuză socialiştii că au pactizat demult cu PD, iar moţiunile anunţate sunt doar de faţadă.

Există două proiecte de moţiune de cenzură, una iniţiată de PLDM, a doua aparţine socialiştilor. Nicio fracţiune nu are cele 26 de voturi necesare pentru a-şi înregistra proiectul moţiunii în Parlament.

„Am primit un răspuns negativ din partea PLDM, ei au scris bine în preambul că situaţia social-economică este foarte proastă, dar din motive ideologice nu pot susţine această moţiune”, a declarat socialistul Vlad Bătrâncea. 

În moţiunea lor, liberal-democraţii acuză Executivul că ar încuraja schema cu anabolizante care ar funcţiona prin intermediul Poştei Moldovei. Ei spun că nu-şi vor pune semnăturile alături de socialişti întrucât PSRM demult s-ar afla la cheremul Partidului Democrat.

„Nu ne alăturăm. De aceea că ei au o agendă paralelă faţă de ţară. Noi nu participăm la aceste jocuri.”
 
„Comuniştii nu semnează nici ei proiectul moţiunii socialiştilor şi spun că prin moţiunea lor PSRM vrea să scape Guvernul Filip de obligaţia de a veni în Parlament pentru a da explicaţii în cazul schemei cu anabolizante, motiv principal invocat în proiectul moţiunii iniţiat de PLDM”, a menţionat deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc.

„Această situaţie creată la Poşta Moldovei este una foarte periculoasă, PD vrea să se eschiveze de la discuţii în plenul Parlamentului, socialiştii şi în acest caz fac jocul PD. Ei au primit comandă să nu semneze această moţiune, ca să nu se dezbată în plen”, a subliniat şefa fracţiunii PCRM, Ina Şupac.

La rândul său, premierul califică proiectul moţiunii de cenzură iniţiat de PSRM drept o încercare de a se menţine în atenţia opiniei publice.

„Cu părere de rău asta este singura formă a socialiştilor de a se manifesta politic în Republica Moldova. Şi astfel îşi justifică timpul pe care îl petrec în Parlament. Prin astfel de acţiuni încearcă să distragă Guvernul de la activitatea sa”, a spus prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Tot astăzi Parlamentul urma să dezbată moţiunea simplă privind eliberarea din funcţie a ministrului de Externe, Andrei Galbur. Documentul a fost depus tot de PSRM. Moţiunea a fost respinsă, întrucât fracţiunile parlamentare au părăsit sala de şedinţe. În Parlament au rămas doar socialiştii.