POLITIC

VIDEO. Liberalizarea regimului de vize a stimulat dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova

La 28 aprilie 2014, Uniunea Europeană abolea regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Din acea zi, cei care deţin paşaport biometric pot călători liber în tot spaţiul european. Liberalizarea regimului de vize a deschis noi oportunităţi şi pentru mediul de afaceri din Republica Moldova.

Satul Leuşeni, raionul Hânceşti, aici o găsim pe Nicoleta Moroşanu, o tânără pentru care liberalizarea regimului de vize i-a oferit oportunitatea să-şi înceapă propria afacere.

„În 2014 eram cu câţiva prieteni şi cineva a adus vorba despre şinşila ceea ce mi-a stârnit curiozitatea şi am început să cercetez subiectul. Am stat cu soţul o săptămână, două fiecare în partea lui după care el mi-a spus că nu mai vrea să facă fermă de iepuri şi hai să încercăm cu şinşila ”, a mărturisit Nicoleta.

Nicoleta s-a informat despre creşterea şinşilelor tot în spaţiul european. După luni de cercetare şi informare, familia Marcu şi-a început activitatea. Ferma din curtea casei demonstrează că lunile de căutare nu au fost în zadar.

„Pentru prima dată am fost în România apoi în Ungaria să cercetăm piaţa să vedem ce înseamnă această afacere cu se mănâncă, ce înseamnă creşterea şi valorificarea animalului, dar şi o posibilă piaţă de desfacere”, a adăugat Nicoleta Moroşanu.

Tinerii întreprinzători au contat pe ajutorul Uniunii Europene şi atunci când au ajuns la etapa de implementare a planului lor de afaceri. Au scris un proiect şi au accesat fonduri europene.

„După ce am acumulat toată informaţia am făcut un plan de afaceri şi am aflat cam despre ce sumă este nevoie. A fost vorba despre o sumă mare şi am început să căutăm finanţare. Aşa am aplicat la un proiect şi ni s-a oferit 40% sub formă de grant iar restul a fost împrumut bancar”, a spus doamna Moroşanu.

În prezent, ferma numără peste 80 de familii, iar scopul este să ajungă la 300.

„Această afacere a fost făcută datorită suportului din exterior, am avut multe deplasări în Ungaria, România, Danemarca. Discuţiile şi contactele cu partenerii externi a fost facilitat datorită regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Astfel legătura şi schimbul de experienţă a fost mult mai facil”, a subliniat Nicoleta.

Nicoleta Moroşanu speră să ajungă pe piaţa blănurilor europene. Până acum familia Moroşanu a reuşit să găsească parteneri în şase ţări europene acolo de unde îşi cumpără animalele şi unde îşi comercializează blănurile. Pentru viitor Nicoleta Moroşanu îşi propune să dezvolte un circuit în producerea blănurilor.

„Pentru achiziţionarea animalelor colaborăm în special cu Ungaria şi Danemarca în trecut am colaborat şi cu România. Piaţa de desfacere am găsit-o în Grecia, Turcia şi Ungaria. Datorită liberalizării regimului de vize am reuşit să stabilim contacte şi schimb de experienţă cu partenerii din UE”, a adăugat tânăra antreprenoare.


Experienţa acumulată în spaţiul Uniunii Europene i-a ajutat pe tinerii fermieri să-şi producă singuri hrana pentru şinşile, ceea ce a redus costurile pentru întreţinerea fermei. Acum familia Moroşanu ar putea deveni un dealer al mâncării pentru şinşila dacă acest domeniu al zootehniei autohtone va fi susţinut.

Puţin mai la sud, în satul Capaclia din raionul Cantemir am întâlnit un alt om de afaceri pentru care regimul liberalizat de vize a fost un imbold pentru a-şi pune pe picioare şi să-şi menţină propriul business. Ilie Stăvilă, este proprietarul unei livezi de pruni şi cireşi.

„Am fost prin Europa, am văzut puţin ce înseamnă agricultura acolo, ei au infrastructură foarte bine dezvoltată, au apă până lângă loturi, irigaţie, plasă antigrindină. Am dori şi noi să ne dotăm livada cu asemenea infrastructură”, ne-a declarat Ilie Stăvilă.

Ilie a mărturisit că liberalizarea vizelor i-a permis să-şi menţină afacerea, care abia în acest an i-a adus prima recoltă. Până acum, investiţiile s-au ridicat la peste un milion de lei.

 
 „Am profitat de regimul liberalizat de vize pentru a merge în spaţiul european unde am muncit pentru a menţine afacerea pe linia de plutire”, a mărturisit tânărul fermier.

Ca şi în exemplul anterior, agricultorul din Capaclia priveşte spre spaţiul european unde speră să îşi găsească piaţa de desfacere. Ilie Stăvilă vrea să-şi dezvolte livada pentru a exporta fructe proaspete, dar şi fructe uscate. Până atunci consumatorii greci s-ar putea bucura  de fructele produse de fraţii Stăvilă.

Acestea sunt doar două exemple despre faptul că decizia din 2014 a Uniunii Europene de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova a  schimbat vieţile multor oameni, iar acum ei pot fi utili în propria ţară.
 
Potrivit datelor Poliţiei de Frontieră din 2014 peste 1,1 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova au beneficiat de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.

Acest material a fost realizat cu suportul OPEN Media Hub în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. 
Constantin Uzdriş, reporter TVR MOLDOVA.