POLITIC

VIDEO. Legea fundamentală a Republicii Moldova împlineşte 23 de ani de existenţă

Constituţia rămâne cel mai bun scut împotriva aventurierilor şi jucătorilor politici. Este mesajul premierului Pavel Filip cu ocazia celor 23 de ani de la adoptarea Legii supreme în stat. La peste două decenii de la intrarea în vigoare, controversatul articol 13 din Constituţie, care prezintă limba moldovenească drept limbă de stat, încă mai dă bătăi de cap politicienilor de la Chişinău.

La ceremonia festivă dedicată celor 23 de ani de la adoptarea Constituţiei au participat foşti preşedinţi ai Republicii Moldova, deputaţi, minişti, judecători ai Curţii Constituţionale. Cu toţii au adus un omagiu celui mai important document al ţării. 
 
Cel mai controversat articol al Legii Supreme este cel ce vizează limba. În textul legii este stipulat că limba de stat este moldovenească, deşi Curtea Constituţională a stabilit că limba de stat a Republicii Moldova este română. Deocamdată, în Parlamentul de la Chişinău nu există o majoritate constituţională consolidată care ar putea modifica acest articol.
 
Sintagma de limba moldovenească urma să fie înlocuită în Constituţia Republicii Moldova cu limba română, după ce Curtea Constituţională a stabilit că textul Declaraţiei de independenţă, adoptată în 1991, prevalează în raport cu textul Constituţiei. Iar în Declaraţia de independenţă limba de stat a ţării este româna.
 
Constituţia Republicii Moldova a fost adoptată la data de 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august 1994.