VIDEO. Klaus Iohannis: Resping categoric propunerile de miniştri interimari. Avertizez PSD să pună urgent capăt acestei crize politice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Klaus Iohannis: Resping categoric propunerile de miniştri interimari. Avertizez PSD să pună urgent capăt acestei crize politice

Preşedintele Klaus Iohannis respinge propunerile de miniştri interimari înaintate de premierul Viorica Dăncilă. Şeful statului îi transmite premierului că soluţia pentru deblocarea situaţiei este în parlament şi avertizează că prelungirea crizei poate avea efecte asupra populaţiei. Anterior anunţului, premierul a trimis la Curtea Constituţională o solicitare pentru rezolvarea conflictului instituţional între guvern şi preşedinţie.


Preşedintele respinge propunerile de interimar şi îi cere premierului să vină în parlament pentru a reconfirma guvernul căruia i s-a schimbat componenţa politică, aşa acum cere Constituţia. Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă îşi aruncă reciproc acuzaţia de blocare a guvernului.

Săptămâna aceasta nu a avut loc obişnuita şedinţă a Cabinetului.

Şeful statului aminteşte că, de aproape patru ani s-au schimbat 80 de miniştri.

Atât Viorica Dăncilă, cât şi Klaus Iohannis avertizează asupra efectelor crizei politice.

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională asupra unui conflict între preşedinţie şi executiv. Judecătorii CCR ar trebui să dea un răspuns pe 11 septembrie.

"Criza în care ne aflăm este generată de PSD prin comportamentul iresponsabil faţă de guvernarea României. Această criză, de care sunt vinovaţi PSD şi toţi aliaţii lor din aceşti ani, tinde să se acutizeze şi să aibă consecinţe din ce în ce mai grave, care vor fi resimţite de toţi cetăţenii. Conflictele din coaliţia de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne şi târguielile pe funcţii nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor. Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin şi, ca atare, resping categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari", a arătat preşedintele.

"Prin numărul uriaş de miniştri schimbaţi, dar şi prin faptul că de fiecare dată schimbarea a survenit în urma unor reglări de conturi în interiorul PSD, practic, în toată această perioadă, PSD a golit de conţinut funcţia de ministru, făcând-o irelevantă prin numărul uriaş de miniştri schimbaţi", a subliniat preşedintele.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict cu preşedintele Klaus Iohannis, generat de blocarea propunerilor de numire a miniştrilor interimari. Sesizarea anunţată de premierul Viorica Dăncilă a fost înregistrată la Curtea Constituţională.

Întrebată, joi, la Mioveni, despre sesizarea trimisă la Curtea Constituţională, Viorica  Dăncilă a răspuns: „Dacă domnia sa (Klaus Iohannis - n.r.) va veni cu propunerea pentru miniştrii interimari, o parte din sesizare nu îşi va mai avea obiect. Dar noi în sesizare am vorbit şi despre cele cinci propuneri pentru miniştri PSD pentru că încă nu avem o motivaţie pentru respingere. Eu cred că ar trebui să vedem această sesizare către Curtea Constituţională şi ca un mijloc de a avea nişte reguli pe viitor, pentru că dincolo de lupta politică nu este nevoie şi nu este oportun să blocăm activitatea Guvernului având în vedere că sunt proiecte pe care le facem pentru cetăţeni”.

Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis:

 • Am primit astăzi din Afganistan o nouă veste dureroasă: un militar român şi-a pierdut viaţa la Kabul în urma unui atentat terorist.
 • Sunt alături de membrii familiei greu încercate în aceste momente tragice şi le transmit condoleanţe.
 • Îl voi decora pe bravul nostru soldat căzut la datorie cu Ordinul Naţional «Steaua României».
 • Le suntem recunoscători militarilor noştri aflaţi în Afganistan şi în alte teatre de operaţii care, cu preţul vieţii, îşi fac datoria, alături de aliaţii şi partenerii noştri.
 • Prin prezenţa militarilor români în aceste zone de conflict, ţara noastră participă activ la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, o componentă importantă a apartenenţei noastre la comunitatea euroatlantică.
 • Revenind la situaţia politică, criza în care ne aflăm este generată de PSD prin comportamentul iresponsabil faţă de guvernarea României.
 • Această criză, de care sunt vinovaţi PSD şi toţi aliaţii lor din aceşti ani, tinde să se acutizeze şi să aibă consecinţe din ce în ce mai grave, care vor fi resimţite de toţi cetăţenii.
 • Conflictele din coaliţia de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne şi târguielile pe funcţii nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor.
 • Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin şi, ca atare, resping categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari.
 • Să fie clar: Guvernul actual şi-a schimbat componenţa politică! În aceste condiţii, Constituţia indică, fără echivoc, ce trebuie să facă prim-ministrul: este datoria şi obligaţia doamnei premier să meargă de urgenţă în Parlament pentru a obţine votul de validare.
 • Guvernul, acest guvern, nu mai are legitimitate în faţa românilor încă din 26 mai, când cetăţenii s-au exprimat prin vot că sancţionează direcţia în care duce PSD România.
 • Acum, Guvernul nu mai are nici legitimitate politică şi asta explică frica doamnei premier de a se prezenta în faţa Legislativului.
 • Soluţia nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli, precum desemnarea unor interimari, ci de a tranşa situaţia cât mai curând în Parlament.
 • Acesta este unicul mod prin care Guvernul poate încerca să îşi recapete măcar legitimitatea politică.
 • Prim-ministrul acuză că, prin plecarea miniştrilor ALDE, Guvernul este blocat, întrucât foştii miniştri ALDE nu şi-au delegat atribuţiile, fapt ce ar fi de natură să conducă la imposibilitatea plătirii salariilor personalului.
 • Asta, în condiţiile în care am ţinut eu demisiile aproape o săptămână, ca să fie timp de rezolvare a situaţiilor tehnice.
 • Dar dacă acest lucru s-a întâmplat, este foarte grav şi este cu totul imputabil premierului, care avea obligaţia să se asigure, înainte de plecarea miniştrilor, că activitatea ministerelor nu va fi blocată.
 • Această situaţie duce la două concluzii posibile: fie doamna Dăncilă nu a ştiut că era responsabilitatea sa, ceea ce denotă incompetenţă, fie a vrut să profite de acest context pentru a prelungi artificial momentul votului din Parlament, fapt deosebit de grav, pentru că pune în discuţie loialitatea sa faţă de cetăţenii României.
 • Este pur şi simplu ridicol să acuzi că nu eşti lăsat să guvernezi, când un simplu bilanţ arată că, în 2 ani şi jumătate, ai schimbat 3 guverne şi 80, atenţie, 80 de miniştri!
 • Sunt cifre incredibile, care arată câtă instabilitate şi probleme – de la cele strict administrative, până la cele legate de politici şi de continuitatea acestora – poate genera schimbarea unui ministru într-un minister.
 • Însă lucrurile nu s-au oprit aici. La cei 80 de miniştri se adaugă un număr de 35 de solicitări de remanieri sau demisii, care la rândul lor numai stabilitate şi normalitate nu putem să spunem că generează.
 • Chiar în aceste zile doamna premier vrea să schimbe nu mai puţin de opt miniştri, adică o treime din Guvern!
 • Prin numărul uriaş de miniştri schimbaţi, dar şi prin faptul că de fiecare dată schimbarea a survenit în urma unor reglări de conturi în interiorul PSD, practic, în toată această perioadă, PSD a golit de conţinut funcţia de ministru, făcând-o irelevantă prin numărul uriaş de miniştri schimbaţi.
 • Avertizez PSD să pună rapid capăt acestei crize politice, care se poate transforma într-o criză cu efecte directe asupra cetăţenilor.
 • PSD riscă să ducă România într-un blocaj, care poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor şi salariilor.
Similare
RECOMANDĂRI