POLITIC

VIDEO. Experţii propun două scenarii de soluţionare a conflictului transnistrean

Vulnerabilitatea frontierei administrative cu regiunea transnistreană, securitatea din zonă, dar şi presa de la Tiraspol constituie o prioritate pentru societatea civilă. Experţii IDIS Viitorul au lansat trei studii care explică situaţia din regiune, dar şi posibile scenarii de soluţionare a conflictului transnistrean.

Unul dintre studii s-a axat pe vulnerabilitatea frontierei administrative de pe Nistru. Autorul a menţionat că în timp ce mulţi cetăţeni din Republica Moldova sunt sechestraţi şi arestaţi la Tiraspol, autorităţile din stânga Nistrului circulă nestingherite pe partea controlată de Chişinău.
 
Pentru buna gestionare a frontierei administrative, dar şi a segmentului oficial al frontierei de stat, expertul a propus două scenarii. 
 
Ca măsură provizorie pot fi menţinute posturile din dreapta Nistrului cu implicarea aşa-ziselor structuri de drept din stânga Nistrului, care ar permite libera circulaţie a cetăţenilor. 

Cel de-al doilea scenariu, de alternativă, diferă doar prin dezvoltarea conceptului de negocieri în format unilateral, dar cu asistenţa experţilor internaţionali.

Experţii IDIS au analizat şi securitatea din regiune. Ei au menţionat cazurile de răpiri şi sechestrări de persoane, dar şi instrumentele militare folosite de Tiraspol.
 
Şi presa din stânga Nistrului ar fi dominată de aşa-zisele autorităţi, dar şi de serviciul de securitate.
 
Directorul IDIS Viitorul a menţionat că pentru un rezultat optim este nevoie de o viziune clară asupra direcţiilor de schimbare a situaţiei pe teren şi de o coordonare mult mai bună din partea autorităţilor.
 
Cele trei studii privind frontierele administrative, securitatea, dar şi presa din regiunea transnistreană au fost realizate în contextul unei cooperări mai strânse dintre organizaţiile societăţii civile şi Biroul pentru Politici de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova.