POLITIC

VIDEO. Igor Dodon cheamă deputaţii PAS şi PPDA la negocieri: Probabilitatea pentru o nouă moţiune de cenzură este foarte mare

Preşedintele Igor Dodon invită mâine, deputaţii PAS şi deputaţii PPDA la discuţii. Întrevederile vor avea loc separat, cei din PAS fiind invitaţi de şeful statului la ora 11:00, iar cei din PPDA – la ora 12.00.

Totuşi, prima întrevedere Igor Dodon o va avea cu deputaţii PSRM, la ora 10.

Igor Dodon a anunţat că pentru ziua de mâine, Zinaida Greceanîi, preşedintele Parlamentului, ar putea convoca şedinţa Legislativului.
„Colegii socialişti sunt contra iniţiativelor care contravin Constituţiei şi Acordului dintre ACUM şi PSRM. Noi susţinem reforma justiţiei, dar atunci când se încearcă subordonarea politică a unor funcţii...”, a declarat Igor Dodon.

Întrebat despre ce şanse sunt ca împotriva Guvernului să fie înaintată o nouă moţiune de cenzură ( după cea înaintată de PD), Igor Dodon a declarat că „şansa este foarte mare” însă decizia depinde de negocierile pe care le va avea mâine cu PAS şi PPDA, şeful statului sperând ca Maia Sandu să îşi retraga proiectul de modificare a Legii Procuraturii, pe care Guvernul l-a aprobat ieri prin asumare de răspundere.

„Moţiunea se pregăteşte. Mâine după ora 15:00 o să fie foarte clar”, a declarat Igor Dodon.

Amintim că ieri, ministra Justiţiei a anunţat că, rezultatele concursului de preselectare a candidaţilor la funcţia de procuror general vor fi anulate, din cauza că un membru al comisiei a votat disproporţionat, defavorizând vizibil unii candidaţi, dar şi din cauza că după anunţarea rezultatelor au apărut noi informaţii despre unii candidaţi.

Drept urmare, Guvernul, prin asumare de răspundere, a aprobat un proiect de modificare a Legii cu privire la Procuratură. Modificările prevăd ca prim-ministrul să delecteze cel puţin doi candidaţi şi să-i propună Consiliului Superior al Procurorilor.

Partenerul de coaliţie, PSRM, a declarat că este categoric împotriva acestei modificări, subliniind că, prin acest pas, Maia Sandu „încearcă sa provoace deliberat căderea Guvernului”.

Conform normelor legale, dacă în termen de 3 zile nu se înregistrează o moţiune de cenzură în Parlament, proiectul devine lege şi intră în vigoare. Dacă se înregistrează moţiunea de cenzură, aceasta trebuie dezbătută în Parlament cu maximă celeritate şi, în caz că moţiunea de cenzură are susţinerea a cel puţin 51 de deputaţi, Guvernul cade.