POLITIC

VIDEO. Deputaţii au majorat la şase ani mandatul judecătorilor CSM

Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie nu vor mai fi numiţi de Parlament, ci de preşedintele ţării, iar mandatul magistraţilor Consiliului Superior al Magistraturii este prelungit de la 4, la 6 ani.

Astfel, mandatul unui magistrat din CSM nu va coincide cu mandatul Parlamentului şi riscul de a fi influenţat politic scade. Proiectul de modificare a Constituţiei pentru a introduce aceste prevederi în Legea Supremă a fost votat astăzi în prima lectură.

Potrivit proiectului de modificare a Constituţiei, judecătorii nu vor mai beneficia de imunitate personală, ci doar de imunitate funcţională. Ceea ce înseamnă că magistraţii vor beneficia de imunitate doar în ceea ce priveşte exercitarea atribuţiilor lor de serviciu. În schimb, vor putea fi traşi la răspundere în caz de corupţie, acte de trafic de influenţă sau luare de mită. Deputaţii au modificat prin lege şi componenţa Consiliului Superior al Magistraturii.
 
Tot astăzi, Parlamentul a introdus în Legea Supremă un nou articol, cel ce vizează instituţia avocatului poporului. Potrivit legii, acesta nu va răspunde juridic pentru opiniile exprimate şi trebuie să fie o persoană notorie din domeniul apărării şi drepturilor omului.
 
Ambele proiecte de modificare a Constituţiei au fost aprobate doar în prima lectură. Modificarea Legii Supreme are loc cu votul a cel puţin 67 de deputaţi.