Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Comuniştii vor eliberarea din funcţii a magistraţilor Curţii Constituţionale  

Comuniştii vor eliberarea din funcţii a judecătorilor Curţii Constituţionale. Deputaţii PCRM au elaborat un proiect de moţiune simplă prin care speră să-i demită pe magistraţii înaltei Curţi. Atât celelalte formaţiuni de opoziţie din parlament, cât şi guvernarea spun că nu vor susţine iniţiativa care, oricum, contravine legii.

Deputaţii PCRM se arată nemulţumiţi de activitatea Curţii Constituţionale. Comuniştii îi acuză de judecători că ar face jocul partidelor politice, făcând referire la recentul aviz al Curţii care permite parlamentului să înceapă procedura de modificare a Constituţiei şi să înlocuiască sintagma limba moldovenească din Legea Supremă, cu sintagma limba română.
 
Elena Botnarenco, deputat PCRM: „PCRM a înaintat moţiune simplă prin care exprimăm neîncrederea judecătorilor CC a RM, solicităm iniţierea imediată a procedurii de demitere a judecătorilor CC, şi modificarea în regim de urgenţă a procedurii de eliberare a lor din funcţie”.
 
Guvernarea spune ca iniţiativa PCRM este contrara legii care prevede că judecătorii Curţii îşi pot pierde mandatul în caz de deces, demisie sau după ce judecătorului i-a fost ridicată imunitatea în cazul în care se demonstrează că şi-a încălcat jurământul sau a săvârşit infracţiuni.
 
Sergiu Sîrbu, deputat PD: „Moţiunile simple se înaintează doar în privinţa acţiunilor guvernamentale, adică în privinţa unor miniştri, în privinţa unor acţiuni exprese ale puterii executive. Şi doar ale puterii executive, nici într-un caz nu pot fi înaintate moţiuni altor autorităţi independente şi autonome”.
 
Şi opoziţia de drepta spune că nu va susţine iniţiativa PCRM, pentru ca activitatea Curţii nu poate fi supusă unei moţiuni.
 
Tudor Deliu, deputat PLDM: „Nu este organul care elaborează politici în domeniu şi Parlamentul nu poate să înainteze moţiuni simple asupra activităţii CC”.
 
Alina Zotea, deputat PL: „Vedem că dacă le convine o decizie a CC atunci o promovează, când nu le convine, vor demisia. CC stă în capul mesei, trebuie să ţinem cont de ce spun ei, şi Parlamentul trebuie să ajusteze legislaţia după deciziile CC”. 
 
Pentru a fi înregistrată în Parlament, iniţiativa comuniştilor trebuie să fie semnată de cel puţin 15 deputaţi. Deocamndată documentul este semnat doar de cei 7 deputaţii PCRM.
Similare