POLITIC

Comisia de la Veneţia nu recomandă modificarea sistemului electoral

post-img

Comisia de la Veneţia recomandă Chişinăului să se abţină de la modificarea sistemului electoral. Instituţia a publicat avizul integral la proiectul votului mixt, propus de socialişti şi democraţi. Juriştii europeni au evidenţiat o serie de riscuri ale reformei electorale şi lipsa unui consens politic şi social larg. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, promite însă că sistemul electoral va fi schimbat.

Avizul comun al Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR la proiectul votului mixt, elaborat de PSRM şi PD, evidenţiază preocupări semnificative în contextul politic şi social-economic din Republica Moldova.

„Reforma propusă ar putea avea un efect negativ la nivel de circumscripţie, unde candidaţii independenţi pot dezvolta legături sau pot fi influenţaţi de oameni de afaceri sau de alţi actori care urmăresc interese proprii.”

Juriştii europeni atenţionează că amendamentele propuse în legea votului mixt încurajează şi infuenţarea politică a autorităţii electorale de la Chişinău. 

„Responsabilitatea cu care a fost învestită Comisia Electorală Centrală de a stabili circumscripţii uninominale este bazată pe criterii vagi, care prezintă riscul unor influenţe politice în acest domeniu al activităţii CEC.”

Comisia de la Veneţia mai subliniază că reforma electorală nu va spori reprezentarea femeilor şi minorităţilor etnice în Parlament, iar pragul electoral rămâne prea ridicat. 

Comisia de la Venetia şi OSCE/ODIHR a subliniat şi graba cu care a fost promovat votul mixt în prima lectură. O decizie fundamentală, cum este modificarea regulilor electorale, notează juriştii, trebuie să fie discutată public nu numai de partidele parlamentare, dar împreună cu actorii politici relevanţi extraparlamentari şi societatea civilă.

Preşedintele Parlamentului spune însă că sistemul electoral va fi modificat.

„Noi ne asumăm cu toată responsabilitatea schimbarea actualului sistem electoral care a eşuat şi, implicit, reformarea clasei politice. În avizul Comisiei de la Veneţia sunt recomandări tehnico-juridice importante, de care vom ţine cont pentru a îmbunătăţi proiectul de lege, pe care îl vom vota în lectură finală”, declara anterior Adrian Candu.

Pe de altă parte, liderul PAS, Maia Sandu, susţine că avizul Comisiei de la Veneţia este cu mult mai dur decât se aşteptau autorităţile.

„Aceasta nu lasă spaţiu de manevră guvernării care invocă principiul „dreptului suveran”. În opinia comisiei, în contextul actual nimic nu justifică schimbarea sistemului electoral. Ignorarea acestei decizii nu înseamnă altceva decât deturnarea făţişă a parcursului european al Republicii Moldova”, a menţionat Maia Sandu.