VIDEO. Alegeri prezidenţiale 2019 | A început votul în străinătate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Alegeri prezidenţiale 2019 | A început votul în străinătate

A început procesul de votare pentru alegerea preşedintelui! Desigur, pentru românii din străinătate care au optat pentru această variantă. Este o premieră pentru diaspora să îşi aleagă preşedintele prin poştă. Românii din străinătate aşteaptă nerăbdători buletinele de vot ca să pună ştampila pe candidatul preferat.

41.000 de români s-au înregistrat să voteze prin corespondenţă la scrutinul pentru alegerea preşedintelui ţării. Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente ei vor primi plicurile cu buletinele de vot pentru ambele tururi de scrutin până la jumătatea lunii octombrie.

Pentru turul doi se va folosi acelaşi buletin pentru că nu e timp suficient să fie distribuit unul nou, cu finaliştii.

Reprezentanţii Poştei Române au declarat pentru TVR că expedierea plicurilor a început pe 30 septembrie, iar până acum au fost trimise peste 27.000 de plicuri. Câtre destinaţiile îndepărtate au plecat primele apoi spre Marea Britanie, unde  numărul de votanţi români a depăşit 10.000.

Potrivit legii, alegatorii trebuie să expedieze ori să ducă personal plicurile sigilate  la misiunile diplomatice aflate la cea mai mică distanţă de domiciuliul lor. Până pe 7 noiembrie trebuie să fie înregistrate toate la Biroul Electoral Central.

Votanţii  sunt sfătuiţi să urmeze cu atenţie instrucţiunile primite în plic şi să consulte siteul www.votstrainate.ro. Alegătorii al căror plic nu va fi înregistrat, din diferite motive, vor fi anunţaţi prin SMS ori email şi vor putea vota la cea mai apropiată secţie.

444 sunt confirmate până acum în afara ţării.

Pentru prima dată, românii din străinătate vor putea vota pe parcursul a trei zile:  8, 9, 10 noiembrie, primul tur şi 22, 23, 24 noiembrie2019, al doilea tur de scrutin.

Similare
RECOMANDĂRI