POLITIC

Vicepreşedintele PPE: Nici Uniunea Europeană şi nici mulţi cetăţeni nu mai pot să accepte reforme false şi promisiuni deşarte

post-img

Nici cetăţenii Republicii Moldova, nici partenerii externi nu mai cred în falsele reforme mimate de guvernarea de la Chişinău. În această situaţie, ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro nu va ajunge până când nu se va reveni la precedentul sistem electoral, avertizează Dara Murphy, vicepreşedintele Partidului Popular European, care deţine majoritatea în Comisia Europeană, Parlamentul European şi Uniunea Europeană.

„Noi, Partidul Popular European, care este cel mai mare grup politic de pe continentul european, credem că aceste recente schimbări sunt o lovitură pentru democraţie, aici în Moldova. Nu credem că ei au luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia şi credem că guvernul a ignorat în mare măsură observaţiile UE atunci când a promovat această nouă lege. Nu credem că a fost o dezbatere adecvată şi nu credem că a fost auzită vocea societăţii civile, decizia de schimbare a sistemului electoral a fost luată într-o manieră contrară cu dorinţa cetăţenilor. Suntem de părere că noua lege avantajează doar actuala guvernare, coaliţia de guvernământ, probabil asta s-a făcut pentru a se asigura că vor rămâne la guvernare şi în următorii ani. Există preocupări majore legate de noul sistem electoral, în special în ceea ce ţine de finanţarea partidelor, influenţa asupra sistemului politic, asupra mediului de afaceri, îngrijorări legate de circumscripţiile electorale”, afirmă vicepreşedintele PPE, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Oficialul a ţinut să precizeze că Uniunea Europeană vrea să ajute şi să susţină cetăţenii Republicii Moldova, dar nu înainte să se asigure că anume poporul beneficiază de suportul financiar acordat de UE.