Veaceslav Platon cere procurorului general să fie audiat în cazul lui Kozlovska
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Veaceslav Platon cere procurorului general să fie audiat în cazul lui Kozlovska

Omul de afaceri Veaceslav Platon, care execută o sentinţă pentru fraudă în proporţii destul de mari în penitenciarul nr. 13, s-a adresat procurorului general cu rugămintea de a fi interogat în cazul Ludmilei Kozlovska, preşedinta Fundaţiei Open Dialog, scrie Newsmaker. Ea este suspectată de spionaj, spălare de bani şi finanţare a partidelor din Republica Moldova, inclusiv din banii furaţi din băncile din Republica Moldova.

Pe 9 ianuarie, omul de afaceri Veaceslav Platon, prin avocaţii săi, a transmis o scrisoare către Procuratura Generală, în care a cerut să depună mărturia sa în cazul „Kozlovska”.

Într-o scrisoare adresată procurorului general Eduard Harunjen, Platon menţionează că în raportul comisiei parlamentare a fost numit „personajul principal”. „În baza acestei anchete [a comisiei parlamentare], procuratura a deschis un dosar penal. Dar, spre surprinderea mea, în loc să interoghez pe actorul principal, adică pe mine, procuratura a chemat-o pe Kozlovsca care se află în afara ţării şi cu siguranţă nu e lipsit de minte să vină în Republica Moldova”, scrie Platon.

Platon cere să fie audiat „în orice postură” în cazul Kozlovca, astfel încât să poată demonstra că raportul comisiei parlamentare a fost falsificat. „Comisia nu a investigat nimic, ci a subscris doar textul elaborat în biroul Partidului Democrat”, a declarat Platon.

Potrivit lui, el şi avocaţii săi pot dovedi că „plăţile” prezentate în raport sunt fictive. „Cazul penal intentat este doar o modalitate de a calomnia partidele de opoziţie din R. Moldova, de a-i şantaja şi persecuta conducătorii, amestecând opoziţia, Federaţia Rusă, activităţile privind drepturile omului ale lui Kozlovska şi pe mine”, scrie Platon.

Adresându-se lui Harunjen, Platon speră la un răspuns rapid de la procuratură şi la o audiere, şi nu la o înăsprire a detenţiei sale.

Secretariatul Procuraturii Generale a înregistrat scrisoarea la 10 ianuarie. Avocaţii lui Platon au trimis copii ale scrisorii preşedintelui Igor Dodon, şefului delegaţiei UE în Moldova, Peter Mikhalko, ambasadorul SUA Derek Hogan şi liderilor partidelor de opoziţie din Republica Moldova.

Preşedinta Fundaţiei Open Dialog, Ludmila Kozlovska, a fost citată de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale pentru a se prezenta la procuratură pentru audieri în cadrul unui dosar penal. Kozlovska trebuia să se prezinte la sediul procuraturii de pe strada Ştefan cel Mare pentru interogatoriu pe 27 decembrie la ora 14:00. Potrivit citaţiei, Kozlovska urma să fie audiată în cadrul unui dosar pornit pentru spălarea de bani de un grup organizat, spionaj şi finanţarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale. În citaţie se mai spune că procuratura cercetează activitatea fundaţiei Open Dialog în Republica Moldova, transmite TV8.

Similare
RECOMANDĂRI