USB: Problema tarifelor la roaming între România şi Moldova este una politică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

USB: Problema tarifelor la roaming între România şi Moldova este una politică

Tarifele pentru convorbirile dintre România şi Republica Moldova sunt foarte mari, nejustificate, iar acest fapt împiedică crearea spaţiului comunicaţional unic dintre cele două state româneşti, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN liderul Partidul Politic Uniunea Salvaţi Basarabia, Valeriu Munteanu. Acesta consideră că problema tarifelor la roaming este una politică.

Potrivit lui Valeriu Munteanu, de mai mulţi ani Guvernul de la Chişinău simulează discuţii cu România privind scăderea tarifelor la roaming, iar acest fapt reprezintă „o mare înşelătorie”. Valeriu Munteanu spune că „se dă impresia că se lucrează, că părţile ar trebui să se pună de acord, că şi România ar trebui să cedeze ceva”, pe când „reducerea tarifelor la roaming dintre cele două state româneşti depinde în exclusivitate de Guvernul de la Chişinău”. Potrivit liderului USB, problema este politică, şi nu economică sau de alt gen, şi nu ar trebui ani pentru soluţionarea ei.

Alexandru Bostan, membru al Biroului permanent al USB, a afirmat că operatorii din spaţiul economic european îşi aplică reciproc tarife naţionale la roaming. Şi operatorii din România aplică acelaşi regim favorabil operatorilor din Republica Moldova. În opinia sa, ar fi fost normal ca şi operatorii din Republica Moldova să acorde un tratament similar operatorilor din România. Potrivit lui Alexandru Bostan, pentru un apel din Republica Moldova într-o reţea mobilă din România moldovenii plătesc un preţ de câteva ori mai mic faţă de un apel efectuat din România către Republica Moldova.

Secretarul general al USB, Ilie Creţu, a declarat la că în România îşi fac studiile peste 20 de mii de tineri. Numărul celor care muncesc este de câteva zeci de mii. De asemenea, câteva mii de moldoveni zilnic fie îşi perfectează acte româneşti, fie depun dosarul pentru redobândirea cetăţeniei române. La fel, altele câteva mii tranzitează zilnic România spre alte state ale UE. „Anual se constată mii de cazuri în care moldovenii care se află pentru câteva zile în România scot sume mari de bani pentru serviciul de convorbiri în roaming”, a spus Ilie Creţu.

USM îi cere premierului Maia Sandu să se implice personal în problema reducerii tarifelor de roaming dintre Republica Moldova cu România.

Similare
RECOMANDĂRI