Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Unii spun că data alegerilor nu poate influenţa rata de participare,iar alţii cred că iarna cetăţenii sunt mai pasivi la vot

Decizia de a organiza alegerile parlamentare în luna februarie a anului viitor a fost luată pentru a oferi posibilitatea tuturor actorilor implicaţi în scrutin să se pregătească. Este reacţia lui Adrian Candu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, care spune că în perioada sărbătorilor de iarnă este imposibil să organizezi alegeri. În timp ce unii spun că data alegerilor nu poate influenţa rata de participare, alţii cred că iarna cetăţenii sunt mai pasivi la vot.

Potrivit legii, alegerile parlamentare pot fi organizate în cel mult trei luni de la data expirării mandatului actualului Legislativ. Întrucât mandatul Parlamentului expiră la sfârşitul lunii noiembrie, deputaţii au decis că următorul Legislativ va fi ales la 24 februarie.
 
Preşedintele Parlamentului spune că data alegerilor a fost aleasă astfel încât campania electorală să nu coincidă cu perioada sărbătorilor.
 
Organizarea alegerilor în timpul iernii nu poate influenţa prezenţa la urne, cred unii alegători.
 
Mai mult, şeful Legislativului spune că data târzie a alegerilor le va permite tuturor actorilor implicaţi în alegeri să se pregătească temeinic de scrutin.
 
În premieră pentru Republica Moldova, scrutinul din 24 februarie 2019 va avea loc în baza sistemului mixt de vot, adică jumătate din cei 101 deputaţi vor fi aleşi în baza listelor de partid şi cealaltă jumătate în baza circumscripţiilor uninominale.
Similare
RECOMANDĂRI