Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ungaria promite ajutor pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Ungaria promite să ajute autorităţile de la Chişinău în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat azi, la Chişinău, că Budapesta va oferi expertiză în acest sens şi a îndemnat Republica Moldova să devină o punte de dialog între vest şi est.

După discuţiile purtate cu omologul său de la Chişinău, Aureliu Ciocoi, şeful diplomaţiei ungare a promis să trimită doi experţi în Republica Moldova. Aceştia ar urma să ofere asistenţă pentru impulsionarea integrării europene a Republicii Moldova. Potrivit lui Peter Szijjarto, Republica Moldova poate deveni o poveste de succes a Uniunii Europene, având un rol important în Parteneriatul Estic.
 
„Considerăm că Republica Moldova are un rol foarte important de jucat în crearea acestui dialog între vest şi est pentru că Republica Moldova este o zonă a comerţului liber cu UE şi, în acelaşi timp, este un observator în cadrul Uniunii Economice Euro-Asiatice. Dar când vorbim de Parteneriatul Estic, cuvântul "Parteneriat" îl înţelegem în sensul strict al acestui cuvânt. De aceea, niciodată nu o să vă învăţăm ce să faceţi ori să intervenim în treburile voastre interne”, a spus PETER SZIJJARTO, ministru de Externe, Ungaria.
 
La rândul său, şeful diplomaţiei de la Chişinău, Aureliu Ciocoi, a dat de înţeles că Ungaria sprijină politica externă a Republicii Moldova, pe care autorităţile o califică drept “echilibrată”.
 
„Am discutat în detaliu şi aspectul ce ţine de politica externă echilibrată a Republicii Moldova. Mă bucur să vă spun că am găsit foarte rapid o limbă comună şi o viziune comună asupra lucrurilor care se întâmplă atât în regiune, cât şi în procesul de examinare a modalităţilor de impulsionare a relaţiilor noastre bilaterale”, a declarat AURELIU CIOCOI.
 
Politica externă echilibrată a Republicii Moldova a stat şi la baza discursului ţinut săptămâna trecută la APCE de preşedintele Igor Dodon. Având relaţii bune cu premierul Ungariei, Victor Orban, Dodon a fost primit în 2017 la Budapesta, aceasta fiind singura lui invitaţie din partea unui şef de stat din Uniunea Europeană. Atât Igor Dodon, cât şi Victor Orban, afişează relaţii prieteneşti cu preşedintele rus, Vladimir Putin, toţi trei oficiali promovând supremaţia intereselor de stat asupra celor supranaţionale.

Azi, la Chişinău, ministrul ungar de Externe a anunţat că Igor Dodon e aşteptat din nou la Budapesta, iar Victor Orban va veni, în curând, în Republica Moldova. Şefii diplomaţiilor de la Chişinău şi Budapesta au convenit şi asupra altor obiective de cooperare.

Astfel, oamenii de afaceri din cele două ţări, ar urma să beneficieze de un fond de 100 de milioane de dolari deschis de Banca Maghiară de Export-Import. Potrivit unui alt acord, studenţii basarabeni vor beneficia din luna septembrie de 40 de burse în Universităţile din Ungaria.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI