POLITIC

Un europarlamentar bulgar explică motivele pentru care UE a sistat asistenţa financiară pentru Republica Moldova

post-img

”Reforma sistemului judiciar, legea electorală trebuie să respecte recomandările Comisiei Veneţia, pentru a nu favoriza un anumit partid politic sau altul”, a declarat într-un interviu parlamentarul european Andrei Kovacev.

” Aceasta este poziţia pe care am exprimat-o şi în proiectul de rezoluţie pe care îl vom prezenta, sperăm, săptămâna viitoare în plenul Parlamentului European”, a adăugat legislatorul originar din Bulgaria.

”Comisia Europeană deja a anunţat că va îngheţa temporar fondurile către Moldova - cele 28 de milioane de euro pentru justiţie- din cauza insuficientelor reforme în domeniul juridic. Comisia spune în anunţul făcut public cu câteva zile în urmă, că autorităţile moldovene trebuie să respecte condiţiile UE pentru a primi ultima tranşă de bani”, a mai spus Andrei Kovacev.

Europarlamentarul subliniază că în luarea deciziilor, UE se conduce de valorile sale: ”Uniunea Europeană se bazează pe valori, pe democraţie, pe libertatea de opinie, pe corectitudinea în şanse egale pentru toţi, lucruri la care ţinem şi pe care le dorim respectate şi în relaţia cu partenerii noştri. De aceea, condiţionăm ajutorul acordat Moldovei de respectarea acestor valori”.

Delegaţia Comisiei Europene la Chişinău a anunţat săptămâna trecută că nu va transfera ultima tranşă de 28 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a sprijini reformele în justitie, pentru că autorităţile nu au îndeplinit condiţiile pentru a primi aceşti bani. La Parlamentul European este dată aproape sigură şi îngheţarea ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, votat, de altfel, la Strasbourg, în luna iulie.

Eforturi în acest sens depune grupul Partidului Popular European, care încearcă să convingă în aceste zile şi celelalte grupuri politice să susţină o rezoluţie în acest sens, ce ar putea fi supusă votului săptămâna viitoare, relatează Radio Europa Liberă.