POLITIC

Tudor Ulianovschi: Republica Moldova are nevoie de o diplomaţie dinamică, pragmatică şi axată pe rezultate

post-img

Republica Moldova are nevoie de o diplomaţie dinamică, pragmatică, axată pe rezultate şi care are datoria şi vocaţia de a lucra la ameliorarea imaginii ţării, de a prezenta realităţile interne din perspectiva statului de drept, a legislaţiei şi interesului naţional. Declaraţia a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, la Reuniunea anuală a diplomaţiei, organizată de MAEIE, în perioada 9 – 11 iulie.

Tudor Ulianovschi a menţionat că ambasadele trebuie să lucreze în vederea detaşării a Republicii Moldova de imaginea de stat ex-sovietic, altfel spus cu o identitate în tranziţie, care mai persistă, şi să se afirme ca un stat aparţinând civilizaţiei occidentale, parte a familiei europene. 

Ulianovschi a punctat principalele accente ale politicii externe pe segmentul integrării europene, dialogului bilateral, regional şi internaţional, securităţii naţionale, integrării ţării, pregătirii cadrelor diplomatice naţionale, inclusiv prin crearea unui Institut Diplomatic Naţional, etc.
 
Referindu-se la problematica integrării europene, ministrul a menţionat că aceasta rămâne un obiectiv de maximă actualitate pe termen scurt, mediu şi lung, constituind un fir roşu  al politicii interne şi externe a Republicii Moldova. 

Potrivit ministrului Afacerilor Externe, trebuie consolidată convingerea că soluţionarea problemei transnistrene va fi realizată exclusiv prin mijloace politice paşnice, pe calea negocierilor.

Dialogul Strategic Republica Moldova – SUA trebuie în continuare materializat la justa valoare, principalele domenii de cooperare fiind consolidarea dialogului politic bilateral, intensificarea relaţiilor comercial-economice, valorificarea asistenţei oferite de catre Statele Unite ale Americii şi implementarea reformelor democratice şi structurale, a mai spus Ulianovschi. Relaţiile cu Federaţia Rusă, în opinia ministrului Afacerilor externe, trebuie să revină pe un făgaş normal, dar acest lucru trebuie să se producă în albia fireasca a respectului fata de principiile dreptului international, al Cartei ONU şi al acceptului opţiunilor noastre strategice în calitate de actor al scenei internationale. 

Reuniunea anuală a diplomaţiei din Republica Moldova, care este organizată după o pauză de 6 ani, are drept scop examinarea chestiunilor legate de activitatea misiunilor diplomatice şi sporirii eficienţei acestora. Agenda evenimentului include întâlniri ale şefilor misiunilor diplomatice cu prim-ministrul Pavel Filip şi membrii Guvernului, preşedintele Parlamentului, Adrian Candu  alţi conducători ai instituţiilor de stat.