POLITIC

Trei grupuri parlamentare cer convocarea şedinţei Parlamentului în regim on-line

Deputaţii PAS, PPDA şi PRO Moldova cer convocarea on-line a unei şedinţe a Parlamentului, cât mai curând, având în vedere că legislativul e în carantină. Asta în contextul în care Republica Moldova riscă să piardă a două tranşă de sprijin macrofinanciar dacă nu votează un pachet legislativ cerut de UE.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a înregistrat un proiect de lege prin care cere organizarea on-line a unei şedinţe a Parlamentului pentru a vota pachetul legislativ solicitat de UE şi a obţine, astfel, a doua tranşă din sprijinul macrofianaciar european, în valoare de 30 milioane de euro. Asta după ce deputatul democrat Sergiu Nichiforciuc a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus iar parlamentarii au fost trimişi în autoizolare.  Iniţiativa celor de PAS este susţinută atât de PPDA cât şi de cei de la  PRO Moldova.

Dumitru Diacov, preşedintele fracţiunii PD, a scris pe pagina sa de Facebook că purtat o discuţie telefonică cu ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko şi l-a informat că pachetul legislativ ar putea fi examinat, prin Skype, la Comisia juridică, numiri şi imunităţi.

În acelaşi timp, fostul coleg de partid a lui Diacov, Sergiu Sîrbu, secretar al grupului parlamentar PRO Moldova, afirmă că intrarea Parlamentului în carantină s-a făcut intenţionat, pentru a bloca activitatea legislativului timp de două săptămâni. Sîrbu crede că, astfel, s-a evitat depunerea unei eventuale moţiuni de cenzură la adresa executivului şi că guvernarea nu ar fi, de fapt, interesată de obţinerea banilor europeni.   

Şi alţi reprezentanţi ai opoziţiei au spus că infectarea lui Eugeniu Nihiforciuc cu Covid-19 ar fi, de fapt, o încercare a puterii de a trage de timp. Pentru a răspunde acestor acuzaţii, deputatul PD a postat astăzi pe Facebook rezultatului testului, din care rezultă că procedura a fost făcută miercuri, 20 mai, la o clinică privată din Chişinău şi a ieşit pozitiv pentru noul coronavirus. Contactaţi de TVR MOLDOVA, reprezentaţii Partidului Socialiştilor nu au răspuns la telefon pentru a da o replică acuzaţiilor lansate de reprezentantul PRO Moldova. Sprijinul macrofinanciar al Uniunii Europene pentru Republica Moldova este împărţit în trei tranşe, două de câte 30 de milioane de euro şi a treia de 40 de milioane de euro. Doar prima tranşă a ajuns în bugetul ţării.