POLITIC

Ţările din GUAM vor promova la ONU Rezoluţia de soluţionare a conflictelor îngheţate

post-img

Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Azerbaidjan vor promova în cadrul ONU un proiect de rezoluţie privind soluţionarea conflictelor îngheţate.

Prim-miniştrii ţărilor membre ale GUAM au convenit asupra acestui lucru la summit-ul şefilor de guverne ai Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică (GUAM), care a avut loc vineri la Chişinău.

La conferinţa de presă care a urmat după summit, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat că "ţările GUAM au decis să-şi unească eforturile în această privinţă, deoarece conflictele îngheţate reprezintă o problemă comună pentru toţi".

"Procesul de cooperare în cadrul GUAM va continua să aibă un impact pozitiv asupra eforturilor noastre de a implementa obiectivele comune pentru consolidarea democraţiei, dezvoltarea economiei şi a comerţului între ţările membre ale GUAM. La fel de importantă este şi cooperarea comună pentru consolidarea securităţii în regiunea noastră şi pentru depăşirea provocărilor, precum şi pentru combaterea ameninţărilor. Am ajuns la concluzia că solidaritatea regională pentru asigurarea securităţii este prioritatea noastră primordială", a remarcat Filip.

El a spus că "o realizare importantă a Republicii Moldova este adoptarea Rezoluţiei ONU privind retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul republicii".

"Suntem convinşi că va fi mai uşor să găsim soluţii paşnice pentru conflictele teritoriale dacă în ţară nu vom avea trupe şi muniţii străine", a spus prim-ministrul Republicii Moldova.

El a fost sprijinit de premierul georgian Mamuka Bakhtadze.

"Rusia continuă să ne submineze eforturile de a crea condiţii mai bune de trai pentru cetăţenii noştri care trăiesc în teritoriile ocupate. De la invazia rusească, populaţia acestor regiuni a scăzut de cinci ori", a declarat prim-ministrul georgian.

La rândul său, premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, a menţionat că "conflictele îngheţate aduc numai sărăcie şi nerespectarea drepturilor omului".

"Este important ca toate ţările democratice să se consolideze pentru a găsi instrumentele de respingere a acestei agresiuni. Trebuie să forţăm statul agresor, Rusia, conducerea ţării să renunţe la planurile barbare, care aduc doar războaie şi pierderi ţărilor noastre paşnice. Când vorbim de conflicte îngheţate, aceste invazii agresive aduc doar sărăcie şi nerespectarea drepturilor omului. Putem vedea acest lucru şi în Ucraina", a spus Groisman.