POLITIC

Tabere împărţite în Parlament după decizia de ieri a Curţii Constituţionale 

Tabere împărţite în Parlament după ce ieri, Curtea Constituţională a respins cererea socialiştilor de a examina legalitatea decretului prin care preşedintele Maia Sandu a propus-o, pentru a doua oară, pe Natalia Gavriliţă la funcţia de prim-ministru. În timp ce deputaţii Pro Moldova spun că magistraţii ar trebui să declare decretul neconstituţional, parlamentarii PAS insistă că şeful statului nu este obligat să desemneze un candidat, chiar dacă acesta e susţinut de o majoritate parlamentară.

Verdictul Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea decretului prezidenţial prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat canidat la funcţia de prim-ministru va fi dat pe data de 23 februarie. Între timp deputaţii PAS spun că legea nu-l obligă pe şeful statului să desemneze un canidat pentru care au semnat 54 de deputaţi. 

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "E una cand alianta majoritară se formează în vederea guvernării responsbaile în favoarea cetăţenilor şi e altceva când această alianţă se formalizează pentru a evita anticipatele. E una când tu vrei să guvernezi, ai un program convenit între partide … votez şi taburetka doar ca să evit alegerile parlamentare anticipate". 

De cealaltă parte, deputaţii pro Moldova spun că există o decizie anterioară a Curţii Constituţionale potrivit căreia preşedintele este obligat să desemneze candidatul susţinut de o majoritate parlamentară. 

VLAD CEBOTARI, deputat Pro Moldova: "Curtea nu poate avea altă opinie decât cea deja expusă în august 2020, şi în alte hotărâri anterioare. În mod normal ar trebui să fie consecventă. 13.04 nu este discreţia şi dreptul preşedintelui de a spune ce guvern şi ce majoritate parlamentară trebuie să se configureze în parlament". 

Si ministrul in exercitiu al Justiei se arata nedumerit de decizia curtii de a amana decizia privind constitutionalitatea decretului pana pe 23 februarie. 

FADEI NAGACEVSCHI, ministru în exerciţiu al Justiţiei: "Este absolut neclar de ce Curtea a decis să examineze constituţionalitatea decretului Preşedintelui privind desemnarea repetată a doamnei Gavriliţă în calitate de candidat pentru funcţia de premier abia pe data de 23.02.2021. Astfel, incertitudinea politică este prelungită pentru încă 10 zile, aparent contrar spiritului Constituţiei. Dacă este voinţă politică suficientă pentru învestirea unui Guvern şi soluţionarea crizei politice, este inadmisibilă obstrucţionarea acestei voinţe".
 
Intre timp, vicepresedintele PDM spune că Partidul democrat isi conditioneaza sustinerea pentru orice canidat la functia de premier, de absenta votului deputatilor pentru Moldova. 

MONICA BABUC, deputat PDM: "PDM cu certitudine nu va vota nicio candidatură, inclusive cea a dnei Durlesteanu, dacă în acest vot dacă în acest vot va fi implicat Partidul Sor şi odioasa Platforma pentru Moldova. Cred că este de la sine înţeles că nu suferim de sindromul Stockholm ca să revenim la cei care au furat miliardul, oricât de nobilă nu ar fi intenţia şi oricât de bună ar fi candidatura". 

Coaliţia PSRM-Sor i-a propus şefului statului canidatura Marianei Durlesteanu la sefia Executivului. Seful statului Maia Sandu a ignorat însă candidatura acesteia pe motiv ca asupra deputatilor care o sustin planeaza suspiciuni de coruptie. Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de premier.