Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Suspendarea temporară a preşedintelui Dodon, dezbătută de guvernare şi opoziţie

 Preşedintele Republicii Moldova nu este responsabil pentru programul de guvernare, de aceea nu are drept de veto la numirea miniştrilor. Este reacţia reprezentanţilor puterii la suspendarea temporară a preşedintelui Dodon, după ce şeful statului a refuzat să-i numească pe candidaţii propuşi de premier pentru funcţia de membri ai Executivului. De cealaltă parte, reprezentanţii preşedinţiei spun că magistraţii Curţii Constitutionale şi-au depăşit atribuţiile atunci când au instituit interimatul funcţiei de şef al statului.

Suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon a reprezentat tema unei noi dezbateri dintre guvernarea de la Chişinău şi reprezentanţii instituţiei prezidenţiale. Sergiu Sîrbu, deputatul care a sesizat Curtea Constituţională privind instituirea interimatului funcţiei de preşedinte, spune că doar astfel putea fi soluţionat un blocaj institutional generat de preşedinte.
 
"Şeful statului nu este responsabil de programul de guvernare. Preşedintele ţării nu conduce cu Guvernul, de aceea el nu poate să aibă a priori, drept de veto în acest sens", spune Sîrbu.
 
De cealaltă parte, consilierul preşedintelui Dodon, Maxim Lebedinschi spune că Legea Supremă nu-l obligă pe şeful statului să accepte candidaturile propuse de premier şi că aceasta este doar o tălmăcire a Curţii Constituţionale: "Constituţia nu prevede obligaţia preşedintelui de a numi miniştrii a doua oară în funcţie la solicitarea prim-ministrului fără să îngrădească dreptul acestuia".
 
Anterior magistraţii Curţii au interpretat Constituţia şi au stabilit că preşedintele are voie să respingă doar o singură dată candidaturile propuse de premier. Dacă a doua oară premierul îşi menţine poziţia, şeful statului este obligat să-i numească pe candidaţii propuşi.
 
De la preluarea mandatului, preşedintele Dodon a fost suspendat temporar din funcţie de 4 ori. De fiecare data Curtea Constituţională a decis instituirea interimatului funcţei de şef al statului, pe motiv că Igor Dodon refuză deliberat să-şi exercite atribuţiile constituţionale.
 
Similare
RECOMANDĂRI