Studiu: Republica Moldova este „permeabilă” la influenţe externe
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Studiu: Republica Moldova este „permeabilă” la influenţe externe

Gradul de permeabilitate a Republicii Moldova la influenţe din exterior este unul crescut şi poate evolua într-o criză. În comparaţie cu România, Bulgaria şi Georgia, Republica Moldova înregistrează un scor de 2,08, pe o scară de la 0 la 3, unde 0 înseamnă cel mai puţin permeabil la influenţa externă şi 3 – cel mai permeabil.

Situaţia din cele patru state a fost analizată în cadrul studiului „Propaganda cu materialul clientului: cum sunt speculate vulnerabilităţile noastre de către propaganda rusă”.  Cercetarea, realizată de Global Focus Center România, a fost prezentată în cadrul unui club de presă desfăşurat de către Asociaţia pentru Politică Externă la IPN.

Directorul executiv Global Focus Center România, Oana Popescu, a declarat că toate cele patru state au un scor care depăşeşte valoarea de 1,5. „Cu toţii avem scoruri de peste 1,5 şi aceasta înseamnă că suntem în zona de pericol. Pornind de la România, care are 1,52 şi iese cel mai bine dintre cele patru ţări, până la, din păcate, Republica Moldova, singura care depăşeşte pragul de 2, care marchează diferenţa dintre o situaţie permeabilitate relativ crescută la una de permeabilitate crescută”, a notat Oana Popescu.

Rufin Zamfir, director de programe la Global Focus Center Romania, a declarat că este vorba despre conceperea unui index de măsurare a vulnerabilităţii unui stat faţă de propagandă şi influenţă. Baza acestui index este fundamentată pe scorurile obţinute în interiorul unor chestionare distribuite la peste 160 de experţi din Republica Moldova. Domeniile de analiză selectate sunt: economic, social, politică internă şi politică externă şi de securitate.

„Graficul începe cu România, dar se încheie cu Republica Moldova, care înregistrează din păcate cea mai mare permeabilitate – de 2,08. 2,08 este dincolo de pragul definit de sociologi ca fiind pragul crizei. 2 este nivelul de criză, iar orice scor ce se înregistrează dincolo de valoarea 2 arată o situaţie volatilă, care foarte uşor poate conduce către nişte dezechilibre majore în planul percepţiei realităţii. Pentru că despre asta este vorba – despre înlocuirea realităţii cu o realitate fabricată, astfel încât societatea în ansamblu să adopte un comportament natural nefiresc pentru ea”, a notat Rufin Zamfir.
Similare