Strategia naţională de apărare pentru anii 2018-2021 a fost aprobată de Parlament
Sursa foto:parlament.md Vizualizari:

Strategia naţională de apărare pentru anii 2018-2021 a fost aprobată de Parlament

Parlamentul a aprobat, în şedinţa de astăzi, Strategia naţională de apărare şi Planul de acţiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2018-2021. Proiectul hotărârii Legislativului în acest sens a fost susţinut de majoritatea deputaţilor din cei prezenţi.

Potrivit autorilor, Strategia naţională de apărare este un document de politici care stabileşte modalitatea de realizare a funcţiilor instituţiilor statului în scopul asigurării apărării naţionale. Totodată, aceasta presupune consolidarea, dezvoltarea şi modernizarea sistemului naţional de apărare, potrivit parlament.md.
 
Astfel, viziunea strategică a Republicii Moldova în domeniul apărării prevede proiectarea şi realizarea unui sistem de apărare viabil şi eficient, pe măsura provocărilor de securitate, capabil să asigure prevenirea, descurajarea şi respingerea eventualelor agresiuni, atacuri şi acţiuni subversive la adresa suveranităţii, independenţei, unităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sau/şi la adresa securităţii cetăţenilor acesteia.
 
Printre ameninţările şi riscurile identificate în urma analizei mediului strategic de securitate la nivel internaţional, regional şi naţional, documentul enumeră potenţialul militar din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, utilizarea instrumentelor de propagandă informaţională, atacurile asupra infrastructurii critice a Republicii Moldova, atacurile cibernetice, migraţia ilegală, traficul ilicit de armament, activitatea teroristă etc.
 
Proiectul Strategiei naţionale de apărare şi a Planului de acţiuni privind implementarea acesteia a fost elaborat de un grup de lucru interdepartamental, format din reprezentanţii a 23 de autorităţi şi instituţii cu atribuţii în domeniul apărării. Grupul de lucru a fost creat de Comisia pentru elaborarea Strategiei naţionale de apărare a Republicii Moldova, constituită în anul 2016.
Similare
RECOMANDĂRI