Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

SONDAJ. Personalitatea politică în care cetăţenii Republicii Moldova au cea mai mare încredere este Maia Sandu

Conform unui recent sondaj de opinie, personalitatea politică în care cetăţenii Republicii Moldova au cea mai mare încredere este Maia Sandu. Ea este urmată în clasament de Igor Dodon şi fugarul Ilan Şor. Acelaşi sondaj arată că 70% dintre cetăţeni şi-ar dori alegeri parlamentare anticipate. Dacă duminică s-ar organiza alegerile, doar 4 partide ar ajunge in Parliament. Sondajul cu titlul - Anul 2020, în opinia populaţiei Republicii Moldova", a fost publicat astăzi de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova.

26,9% dintre participanţii la sondaj spun că personalitatea politică în care au cea mai mare încredere este Maia Sandu. 23,5 la sută au încredere în Igor Dodon, 6,1% în Ilan Şor, 5,8% în Ion Ceban şi 4,2% în Renato Usatîi. 13,7% dintre respondenţi nu au încredere în nimeni, iar alţi 9,9 la sută au evitat să răspundă.

PERSONALITATE POLITICĂ CU CEA MAI MARE ÎNCREDERE

26,9% - Maia Sandu
23,5% - Igor Dodon
6,1% - Ilan Şor
5,8% - Ion Ceban
4,2% – Renato Usatîi
13,7% - Nu au încredere în nimeni
9,9% - Nu răspund
Sursa: Asociaţia Sociologilor şi Demografilor

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri Parlamentare, 24,4% dintre cei chestionaţi ar vota pentru PAS, 23,9%, pentru PSRM, 9,3% pentru Partidul "Şor", şi 5,4% pentru Partidul "Nostru". Aproape 20 la sută dintre participantii la sondaj nu au răspuns la această întrebare.

PENTRU CARE PARTID AR VOTA LA PARLAMENTARE

24,4% - PAS
23,9% - PSRM
9,3% - Partidul "Şor"
5,4% - Partidul "Nostru"
Sursa: Asociaţia Sociologilor şi Demografilor

Acelaşi sondaj arată că 70% din populaţie şi-ar dori alegeri parlamentare anticipate şi doar fiecare a 5-a persoană apreciază negativ organizarea alegerilor anticipate.

„6 din 10 au răspuns că sunt siguri că se vor prezenta la alegeri, probabil că s-ar prezenta 22%. 9% probabil că nu m-aş prezenta, sunt sigur că nu m-aş prezenta 6% şi 3% nu au răspuns la această întrebare”, a spus VICTOR MOCANU, preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor.

Întrebaţi dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum şi ar trebui să aleagă între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică, 40,4% şi-ar dori aderarea la UE, iar 40 la sută şi-ar dori aderarea la Uniunea euroasiatică. Puţin peste 8% au optat pentru niciuna dintre variante.

UNIUNEA EUROPEANĂ SAU UNIUNEA EUROASIATICĂ

40,4% - Uniunea Europeană
40% - Uniunea Euroasiatică
8,1 – Niciuna
7,9% - Nu aş participa la vot
3,6% - Nu răspund
Sursa: Asociaţia Sociologilor şi Demografilor

Datele sondajului mai arată că 40% dintre cetăţeni cred că alegerile sunt libere şi corecte iar cam tot atâţia le consideră parţial libere şi corecte. 15,4% dintre respondenţi nu le consideră corecte.

ALEGERILE DIN REPUBLICA MOLDOVA SUNT LIBERE ŞI CORECTE?

39,1% – Da
40,2% - Parţial libere şi corecte
15,4% - Nu
5,3% - Nu ştiu
Sursa: Asociaţia Sociologilor şi Demografilor
Studiul a fost efectuat în perioada 8-23 ianuarie 2021 pe un eşantion de 1153 de respondenţi din 87 de localităţi, fără regiunea transnistreană. Marja de eroare este de plus minus 3%.
Similare
RECOMANDĂRI