Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sondaj: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Şor nu ar mai trece pragul electoral

 Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, configuraţia viitorului Legislativ nu s-ar schimba semnificativ. Diferenţa ar face-o doar absenţa partidului politic Şor, care nu ar mai trece pragul electoral. Sunt datele unui nou sondaj de opinie, dat publicităţii de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova. Studiul mai arată că cetăţenii au obosit de alegeri şi că, în cazul unui scrutin parlamentar anticipat, mai puţini alegători s-ar prezenta la urne.

Datele unui nou sondaj de opinie arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 27,3% din totalul respondenţilor şi-ar da votul pentru partidul Socialiştilor. Pe locul doi s-ar plasa Partidul Democrat, care ar obţine aproape 17% din sufragii, iar pentru Blocul Politic ACUM ar opta 16,7% dintre respondenţi. Partidul politic Şor, ar obţine puţin peste 4%, adică insuficient pentru a accede în Legislativ. Potrivit autorilor studiului, cetăţenii Republicii Moldova sunt obosiţi de alegeri şi, în eventualitatea repetarii lor, rata de participare ar fi mai mică faţă de scrutinul din 24 februarie.
 
PSRM – 27,3 %
PDM -  16,9%
Blocul ACUM – 16,7%
Partidul Şor – 4,1%
 
„Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru parlamentul RM, dvs aţi merge la votare? 49% au spus că se vor prezenta la alegeri. Noi am observat şi în focus grupuri că populaţia a obosit de atâtea alegeri, şi observăm un absenteism electoral, adică intenţia de a participa la alegeri a scăzut”, spune Victor Mocanu, sociolog, Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova
 
Mai mult, potrivit studiului oamenii percep drept o problemă instabilitatea politică de la Chişinău şi aşteaptă de la guvernanţi identificarea unui consens, astfel încât să fie creată o coaliţie de guvernare. Sondajul arată că doar 15% dintre cetăţeni vor alegeri parlamentare anticipate.
 
„Pentru crearea coaliţiei dintre PSRM şi PDM s-au exprimat 28,6% din respondenţi, pentru crearea coaliţiei dintre PSRM şi ACUM 27%, coaliţie PDM şi ACUM 7,3%, pentru desfăşurarea alegerilor anticipate 15,4%”, a spus Victor Mocanu, sociolog, Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova.
 
Sondajul a fost realizat în perioada 1-10 mai, pe un eşantion de 1189 de respondenţi, iar marja de eroare este de +- 3 la sută.
Similare
RECOMANDĂRI