SONDAJ. Câte partide ar accede în Legislativul de la Chişinău dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

SONDAJ. Câte partide ar accede în Legislativul de la Chişinău dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare în baza sistemului proporţional, în Parlament ar accede cu siguranţă Partidul Socialiştilor (PSRM) şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS). Acestea sunt rezultatele unui sondaj prezentat marţi de CBS Research.

Potrivit Infotag, pentru PSRM sunt gata să voteze 10,7% dintre respondenţi, iar pentru PAS - 10,5%. PDM ar acumula 4,1%, pragul necesar fiind de 5%, "Partidul Nostru" (NP) şi Platforma pentru Demnitate şi Adevăr (Platforma DA) - câte 2,2%, Partidul Comuniştilor (PCRM) - 1,9%, Partidul Şor şi Partidul Unităţii Naţionale (PUN) - câte 1%.

Indicatorii mici se explică prin numărul mare de respondenţi care nu ar participa la vot (18,1%) sau care sunt indecişi (46,1%).

Ţinând cont de numărul alegătorilor decişi, PSRM ar obţine 29,8%, PAS - 29,2%, PDM - 11,4%, PN şi Platforma DA - câte 6,1%, iar PCRM - 5,3%. Celelalte partide ar obţine mai puţin de 5%, necesare pentru a accede în Parlament.

Reprezentantul comunităţii WatchDog.MD, Valeriu Paşa, a remarcat că o mare importanţă o are indicele înalt al incertitudinii alegătorilor, care coincide cu indicele interesului cetăţenilor de a participa la alegeri. 

Doar 45,6% dintre respondenţi sunt absolut siguri că ar participa la vot, 10,9% sunt siguri, 6,8% cred că vor participa, 7,3% afirmă că probabil nu vor participa, iar 18,4% sunt siguri că nu vor merge la vot.

Expertul CBS Research, Vasile Cantarji, a subliniat că rezultatele sondajului reflectă situaţia la momentul colectării datelor. Opinia oamenilor a fost influenţată de situaţia cu pandemia COVID-19, care a afectat negativ ratingul PSRM de de la guvernare.

CBS Research a efectuat sondajul la comanda WatchDog.MD în perioada 5-11 mai, prin telefon, pe un eşantion de 1003 respondenţi. Marja de eroare este de 3,1%.
Similare
RECOMANDĂRI