Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Soluţiile Mişcării politice Unirea pentru organizarea unui scrutin prezidenţial corect în R. Moldova

Extinderea perioadei de vot la 3 zile pentru diaspora şi neadmiterea modificării legislaţiei astfel încât procesul de vot să dureze de la ora 7 la 21 şi nu de la 8 la 20, aşa cum a fost deja votat în prima lectură de către Parlament. Sunt câteva dintre propunerile Mişcării politice Unirea pentru asigurarea unui scrutin corect la 1 noiembrie. Recomandările unioniştilor au fost expediate Comisiei Electorale Centrale.

Mişcarea politică Unirea a venit cu un set de recomandări în contextul alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie. Unioniştii propun ca diaspora să aibă posibilitatea să voteze 3 zile consecutiv, după modelul României. 

VALERIU MUNTEANU, Mişcarea Politică Unirea: "În România, în diaspora se votează vineri de la ora 12, sâmbătă toată ziua şi duminica, atunci când au loc alegeri în România. Am văzut că nu s-a întâmplat nimic, totul a fost democratic, nimeni nu a fraudat alegerile". 

Mai mult, reprezentanţii mişcării politice Unirea sunt revoltaţi de decizia coaliţiei PDM-PSRM de a reduce cu 2 ore timpul votării. Potrivit proiectului de modificare a Codului Electoral, aprobat deja în prima lectură, procesul de vot va dura de la 8 la 20 şi nu de la 7 la 21 aşa cum a fost la scrutinele anterioare. 

ION CEBANU, Mişcarea Politică Unirea: "Diferenţa de 10-20 de mii de votanţi care nu vor avea posibilitatea să voteze, va face în aşa fel încât să câştige omul Moscovei. Asemenea modificări aduse la Codul Electoral în prejma alegerilor, nu sunt calificate ca benefice de nicio instituţie internaţională.  

Pentru asigurarea unui scrutin corect unioniştii mai cer dublarea numărului de secţii de votare în diaspora şi asigurarea lor cu un număr suficient de buletine de vot. De asemenea, unioniştii cer anularea obligativităţii colectării semnăturilor de către candidaţi. 
Similare
RECOMANDĂRI