Sociolog: De rezultatele alegerilor locale va depinde mobilizarea la parlamentare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sociolog: De rezultatele alegerilor locale va depinde mobilizarea la parlamentare

Raluca Răducanu, sociolog şi analist politic de la Bucureşti, consideră că miza alegerilor locale noi din 20 mai este mult mai importantă decât înţeleg locuitorii din Chişinău şi din Bălţi. Potrivit ei, de rezultatele acestor alegeri va depinde şi mobilizarea în perspectiva alegerilor parlamentare

 Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Raluca Răducanu a spus că este foarte important ca în momentul acesta candidaţii cu şanse să reuşească să le explice localnicilor importanţa prezenţei la vot şi importanţa rezultatului acestor alegeri în perspectiva alegerilor parlamentare care au să vină.

Referindu-se la importanţa prezenţei la vot, Raluca Răducanu a spus că este cel mai bun în momentul de faţă exemplul României. „În Bucureşti, care a devenit un oraş administrat foarte prost sau deloc administrat, primăria a fost câştigată de PSD din cauza faptului că cetăţenii nu s-au prezentat la vot. Nu pentru că preferinţele ar fi fost pentru candidatul propus de PSD, ci pentru că oamenii nu au considerat suficient de importante aceste alegeri. Mai departe, după campania de la locale, PSD a câştigat alegerile şi pe fondul neparticipării la vot a unor cetăţeni puţin mai sofisticaţi, care îşi imaginau că nu sunt reprezentaţi, iar acum ce se întâmplă cu statul de drept în România este o urmare directă a dezinteresului alegătorilor pentru alegeri”, a notat sociologul roman.

Raluca Răducanu spune că, dacă în acest moment în Republica Moldova, majoritatea consideră că alegerile sunt deja câştigate sau sunt deja pierdute, alegerile vor fi câştigate în momentul în care oamenii vor pune ştampila pe buletinul de vot şi în capitală, şi la Bălţi, dar şi la parlamentare. În opinia sa, este foarte important ca exemplul României să nu se repete în Republica Moldova, pentru că, iată, întotdeauna se poate şi mai rău decât este, dar există acum şansa ca cetăţenii să se păzească de mai răul care poate veni. Raluca Răducanu consideră că este şi responsabilitatea politicienilor să încerce să mobilizeze cât mai bine electoratul sau indecişii, astfel încât să nu există surprize neplăcute.

 „Eu nu cred că lupta se dă acum doar între candidatul socialiştilor şi candidatul indirect susţinut de PDM. Lupta se dă între cei trei candidaţi – al PSRM, al PDM, putem spune cu certitudine, şi al coaliţiei PAS-PPPDA. Prin urmare, este devreme să spunem că rezultatul este tranşat. Rezultatul se va şti exact în ziua alegerilor, după ce cetăţenii vor vota”, a opinat sociologul de la Bucureşti.

Raluca Răducanu a mai spus că există un potenţial foarte mare de mobilizare a cetăţenilor atât pentru alegerile locale, cât şi pentru alegerile parlamentare, dar lucrul acesta nu se poate întâmpla dacă oamenii nu au încredere în puterea lor şi dacă politicienii din partidele acum extraparlamentare nu au la fel încredere în puterea lor. În opinia sa, cel mai mare inamic din Republica Moldova în acest an este lipsa încrederii.

Similare