Socialiştii ar putea să o voteze pe Maia Sandu premier, dacă ACUM o va vota pe Zinaida Greceanîi speaker 
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Socialiştii ar putea să o voteze pe Maia Sandu premier, dacă ACUM o va vota pe Zinaida Greceanîi speaker 

Partidul Socialiştilor ar putea să o voteze în funcţia de premier pe lidera PAS, Maia Sandu, în cazul în care blocul ACUM va susţine candidatura socialiştilor la şefia Parlamentului – lidera formaţiunii Zinaida Greceanîi. Declaraţia aparţine deputatului socialist Vlad Batrîncea şi a fost făcută la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

„Este înţelegerea politică între doi participanţi. Noi obţinem ca partid, ca fracţiune, funcţia de speaker şi candidatura pe care o înaintăm. Dacă dumnealor (n.r. blocul ACUM) le revine conducerea Guvernului şi majoritatea ministerelor, în situaţia respectivă, dânşii vor decide cine este candidatul la funcţia de prim-ministru”, spune politicianul.

Vlad Bătrîncea spune că pe lângă funcţia de preşedinte al Parlamentului, PSRM pretinde la ministerele afacerilor externe şi apărării. „În ceea ce ţine de Guvern, conducerea va aparţine blocului ACUM, cu excepţia a două ministere care intră în domeniile de activitate constituţionale ale preşedintelui: apărarea şi politica externă”, spune deputatul socialist.

Explicând de ce PSRM pretinde la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Vlad Bătrîncea spune că preşedintele ţării şi premierul sunt primele persoane care au atribuţii în politica externă şi astfel ar putea să fie creat un echilibru în relaţiile cu partenerii străini. În opinia lui, preşedintele ar putea să se ocupe, împreună cu Ministerul de Externe, de restabilirea pieţei cu Comunitatea Statelor Independente, iar premierul se va ocupa de direcţia occidentală şi în acest mod ar putea exista „un echilibru foarte frumos”. 

Vlad Batrîncea spune că PSRM nu a examinat vreo posibilă alianţă cu Partidul Democrat.

Similare
RECOMANDĂRI