Sistemul electronic de vot al Parlamentului, pus în aplicare astăzi la prima şedinţă a Legislativului din sesiunea de toamnă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sistemul electronic de vot al Parlamentului, pus în aplicare astăzi la prima şedinţă a Legislativului din sesiunea de toamnă

Astăzi, în cadrul primei şedinţe plenare din sesiunea de toamnă curentă a Parlamentului, va fi pus în aplicare sistemul electronic de vot.

Sistemul electronic de numărare a voturilor va eficientiza procedura de vot a actelor normative ale Parlamentului în cadrul şedinţelor din plen şi va asigura corectitudinea numărării rezultatelor votului exprimat, facilitând în acest sens activitatea forului legislativ.

Acesta este format din două module interconectate. Este vorba despre Programul BOSCH DCN-CW Conference Software şi Programul de afişare a datelor, care colectează şi afişează opţiunile de vot prin intermediul unei interfeţe grafice.

Instrucţiunea sistemului electronic de vot, aprobată de Biroul permanent al Legislativului, reglementează regulile de utilizare a sistemului, sistematizarea votului expus, afişarea rezultatelor votului şi dezagregarea acestuia în opţiunile exprimate – pentru sau contra, distribuirea pe fracţiuni, precum şi nominal per deputat.

Pentru utilizarea sistemului, deputaţii vor deţine o cartelă de utilizator, conform locului pe care acesta îl ocupă în sala de plen şi care este parte componentă a Sistemului electronic de numărare a voturilor.

După procedura de vot, raportul privind rezultatul votului în format PDF se va stoca şi arhiva în format electronic. La fel, raportul în ansamblu pe proiectele de acte normative/administrative urmează a fi plasat pe pagina web a Parlamentului.

Similare
RECOMANDĂRI