Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Simpatizanţi ai PPDA cer ca fosta Cafenea "Guguţă" să revină în proprietate publică

Un nou protest astăzi la Chişinău. Mai mulţi simpatizanţi ai Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, în frunte cu liderul Andrei Năstase, au pichetat sediul Primăriei şi au cerut consiliului municipal să treacă fosta Cafenea Guguţă în proprietate publică pentru a nu fi demolată.

În replică, consilierul municipal Ion Ştefăniţă, care este şi şeful Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, spune că acest proiect nu trebuie politizat.

Adunaţi în faţa primăriei Chişinău, protestatarii au cerut validarea votul din 3 iunie şi păstrarea Cafenelei Guguţă din Grădina Publică Ştefan cel Mare.

Andrei Năstase spune că membrii Consiliului Municipal ar trebui să voteze pentru ca imobilul şi terenul fostei cafenele să fie trecute în proprietate privată.

Protestul a avut loc chiar în timpul şedinţei consiliului municipal de aceea parterul instituţiei a fost plin de poliţişti. Consilierul municipal, Ion Ştefăniţă, care şi-a dat votul în Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice pentru construcţia unei clădiri cu 10 etaje în locul cafenelei, spune că protestatarii ar trebui să lase acest subiect pe seama specialiştilor.

Protestatarii au ajuns şi la sediul Partidului Democrat din Moldova. Şi asta pentru că, în luna iunie, Curtea de Apel a decis că firma Regata Imobiliare, succesor în drepturi procedurale a firmei "Finpar Invest" SRL, poate privatiza imobilul şi teritoriul pe care se află cafeneaua Guguţă. Acolo urmeaza a fi construită o cladire cu 10 etaje. Presa de investigaţie scrie că firma respectivă ar fi controlată de familia liderului PD, Vlad Plahotniuc. Să vină cu dovezi, spune premierul Pavel Filip, vicepreşedinte al partidului.

Clădirea în care s-a aflat Cafeneaua "Guguţă" are o suprafaţă de 1200 de metri pătraţi. Până în 2009, a aparţinut în proporţie de 82 la sută Consiliului municipal Chişinău. În urma unor tranzacţii, a intrat în posesia unei firme private. Săptămâna trecută, cu votul a şapte din cei 13 membri, Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice a avizat pozitiv schiţa de proiect a unei clădiri cu 10 etaje. De câteva săptămâni, zeci de tineri au ocupat scuarul din faţa Cafenelei Gugută în semn de protest.


 
Similare
RECOMANDĂRI