Sergiu Litvinenco propune modificarea Legii cu privire la CSM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sergiu Litvinenco propune modificarea Legii cu privire la CSM

Deputatul Fracţiunii PAS. Blocul ACUM Sergiu Litvinenco a înregistrat, la Secretariatul Parlamentului, o iniţiativă legislativă prin care propune modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Deputatul pledează ca membrii CSM din rândul profesorilor de drept titulari să rămână a fi numiţi de către Parlament, dar să fie selectaţi de către o comisie specială, constituită de către Biroul permanent al Parlamentului.

Sergiu Litvinenco propune ca fiecare fracţiune să înainteze în componenţa acestei comisii câte un candidat. Aceştia să nu fie deputaţi, deţinători de funcţii de demnitate publică sau membri de partid, dar persoane din domeniul dreptului, reprezentai ai domeniului academic şi ai societăţii civile din domeniul dreptului.

Potrivit deputatului, dacă va exista voinţă politică, iniţiativa legislativă poate fi votată în două lecturi în prima şedinţă a Parlamentului din această sesiune.

Sergiu Litvinenco susţine că iniţiativa legislativă a fost elaborată în baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia, făcute în avizul asupra proiectului de modificare a Legii cu privire la CSM, pe care Parlamentul l-a adoptat mai întâi în două lectură, apoi a solicitat opinia Comisei de la Veneţia.

Deputatul afirmă că, în acel aviz, Comisia de la Veneţia a recomandat să fie analizată oportunitatea numirii membrilor CSM din rândul Parlamentului de către o majoritate calificată, de exemplu de 2/3, sau selectarea acestor membri să se facă de către o comisie independentă. Cu toate acestea, în legea care a intrat în vigoare la 31 ianuarie, a rămas prevederea conform căreia Comisia juridică a Parlamentului este cea care selectează candidaţii la funcţia de membru al CSM.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, aceasta este o problemă, deoarece Comisia juridică este constituită din deputaţii partidelor reprezentante în Parlament, prin urmare este vorba de nerespectarea principiului independenţei acesteia, menţionat în avizul Comisiei de la Veneţia.
Similare
RECOMANDĂRI